"Інформаційний опір": Створення "народної дружини" Ахметова – це провокація

Заява ахметівської групи "Метінвест" щодо необхідності створеня "народної дружини" з числа працівників металургійних комбінатів є нічим іншим, як провокацією

Про це на своїй сторінці у "Фейсбуці" повідомив керівник Центру військово-політичних досліджень, представник групи "Інформаційний опір" Дмитро Тимчук, передає Еспресо.TV.

"Даний сценарій інакше як провокацією не назвати", - написав Тимчук.

В "ІО" зазначають, що, по-перше, бізнесмен Ахметов не має жодних законних прав формувати приватну армію на відміну, наприклад, від губернаторів областей України, які мають право на участь у формуванні підрозділів територіальної оборони. При цьому дані підрозділи територіальної оборони обов'язково входять до складу законних збройних формувань України .

"Метінвест" же формує якісь незрозумілі "народні дружини", які не мають жодного юридичного статусу, і, треба думати, будуть підпорядковуватися лише особисто пану Ахметову. У цьому випадку не ясно, чим "дружини" Ахметова відрізняються від формувань проросійських терористів на Донбасі з точки зору Закону", - йдеться в заяві "Інформаційного опору".

По-друге, підкреслив Тимчук, незрозумілі причини, за якими "Метінвест" не визнає права українських правоохоронних органів та інших силових структур на забезпечення законності та правопорядку на Донбасі як території держави Україна. "І чому приватна армія Ахметова має більше прав на здійснення такої діяльності", - керівник "ІО".

По-третє, зазначає він, "Метінвест" виступає за виведення з Маріуполя "українських військових та інших збройних людей», але при цьому ратує за повний контроль в місті з боку своїх "дружин". "Якщо ці "дружини" озброєні, то незрозуміло, чому вони мають більше прав на здійснення контролю у місті, ніж українські військові, а також і інші збройні люди. Якщо вони не озброєні, то використання їх проти озброєних терористів в місті - це провокація", - вважає Тимчук.

По-четверте, він наголосив, що абсолютно незрозуміло твердження "Метінвесту" про те, що "дружини» Ахметова створюються «спільно з муніципальною міліцією». «Про яку "муніципальну міліції" мова? Про тих місцевих співробітниках МВС , які потурають терористам і є зрадниками? Яке вони мають право на участь у створенні збройних формувань, не передбачених українським законодавством?», - пише Тимчук.

"В цілому констатуємо: заява «Метінвесту» є абсолютно незрозумілою і провокативною. Ми бачимо, що пан Ахметов, як і деякі інші олігархи Донбасу , нав'язують Україні свій сценарій. І за цим сценарієм виникають дуже великі питання - в першу чергу на предмет їх відповідності національним інтересам України", - йдеться в заяві «Інформаційного опору".

Нагадаємо, вчора ахметівська група "Метінвест" зробила гучну заяву, в якій закликала українську владу відвести війська з Маріуполя і заявила про створення "народної дружини" з числа працівників металургійних комбінатів.