На одному з «референдумів» на Донбасі голосують за приєднання до Дніпропетровщини

У Луганській і Донецькій областях, окрім організованих проросійськими сепаратистами «референдумів» про самовизначення областей, триває опитування під назвою «Референдум за мир, порядок і єдність»

Його учасникам пропонують висловити свою позицію щодо приєднання їхніх територіальних громад до Дніпропетровської області. Про це Радіо Свобода повідомив один із організаторів опитування, громадський активіст Сергія Іванов.

За його словами, таке опитування сьогодні проводиться в населених пунктах Донецької області: Дебальцевому, Єнакієвому, Ясинуватій, Авдіївці, Волновасі, Новоазовську, Маріуполі, а також Луганської області: Алчевську, Стаханові, Брянці, Сєвєродонецьку, Рубіжному, Кремінній, Старобільську, Сватовому. Сергій Іванов розповів, що дільниці для голосування відкриті на всіх територіях Донецької і Луганської областей, що знаходяться під контролем української армії, Національної гвардії або правоохоронних органів. Водночас він додав, що опитування не проводиться у Луганську.

«Ми надрукували 3 мільйони бюлетенів. Я не думаю, що вони всі будуть використані, що ми охопимо наскільки широку аудиторію, однак постараємось, щоб опитування було якомога більш репрезентативним. Організація серйозна: ми підключаємо навіть авіатехніку, що доправити наших волонтерів на віддалені дільниці, аби вони змогли опитати людей. Спасибі, що приєднався бізнес, вони допомогли нам організувати все на європейському рівні», – сказав Іванов у коментарі Радіо Свобода.

За словами Іванова, скриньки для голосування використовуються зокрема й пересувні, маршрут їхньої доставки засекречений задля безпеки представників комісій.

За даними комісії з організації опитування, раніше в Луганській і Донецькій області близько 100 територіальних громад висловилися за приєднання до Дніпропетровщини: комісія отримала від них копії звернень до Верховної Ради України про внесення змін до відповідних нормативних актів і зміни адміністративно-територіальної підпорядкованості.

Водночас, як заявив у неділю заступник голови Дніпропетровської ОДА Геннадій Корбан, дніпропетровський батальйон добровольців «Дніпро» і батальйон територіальної оборони Дніпропетровської області розпочинають патрулювання територіїй Червоноармійського, Добропільського, Великоновоселівського й Олександрівського районів Донеччини.