У Сімферополі ФСБ затримала українського кінорежисера

В ніч на 11 травня у Сімферополі російська ФСБ затримала українського кінорежисера, сценариста і активіста Майдану Олега Сенцова

Про це на своїй Фейсбук-сторінці написала журналістка Катерина Сергацкова, повідомляє Еспресо.TV.

"Востаннє він вийшов зі мною на зв’язок о четвертій ранку, написав, що затриманий, відтоді його телефон недоступний. Зробити ми зараз нічого не можемо, єдина можливість допомогти – телефонувати черговому у ФСБ в Сімферополі й запитувати, що з Олегом, чи живий і коли його відпустять", - написала вона.

Згідно з повідомленням прес-служби Національної спілки кінематографістів України, за результатами пізніших звернень до представників ФСБ у Сімферополі з'ясувати долю Сенцова не вдалося - факт його затримання не підтверджено й не спростовано, а всю інформацію про затриманого, як там повідомили, може бути надана тільки його близьким родичам. За допомогою телефону з режисером досі зв’язатися не можливо.

Сенцов є автором повнометражного фільму "Гамер", відзначеного на кількох міжнародних кінофестивалях, зокрема, Одеського МКФ та МКФ у російському Ханти-Мансійську. Картина брала участь у Роттердамському міднародному кінофестивалі - найпрестижнішому заході для творців авторського кіно, у конкурсній програмі МКФ GoEast у німецькому Вісбадена, а також демонструвалася на Київському МКФ "Молодість".

Зі своїм наступним повнометражним ігровим проектом "Носоріг" Сенцов виграв конкурс Держкіно й виборов право на державне фінансування. Режисер готувався незабаром розпочати фільмування цієї стрічки.