Яценюк чекає появи омбудсмена для бізнесу

В Україні буде створено інститут незалежного омбудсмена для бізнесу

Це передбачено Меморандумом про взаєморозуміння для української Антикорупційної ініціативи, який у понеділок, 12 травня, підписали в Києві прем'єр Арсеній Яценюк, Президент ЄБРР Сума Чакрабарті, представники об’єднань ділових кіл та міжнародних фінансових інституцій, повідомили Еспресо.TV в прес-службі уряду. 

"Для підприємців, бізнесу та інвесторів це означає, що у них є незалежна людина, яка має право публічно звернутися до Уряду, якщо будуть встановлені факти корупції на митниці, в податковій, в органах державної влади, в державних регуляторах, де будуть утискатися права підприємців", - пояснив Яценюк.

Для західних інвесторів, в тому числі Європейського банку розвитку та реконструкції, створення цієї посади, за словами глави українського уряду, "означає, що ті мільярдні кошти, які вкладаються в українську економіку, будуть прозоро використані і корупційний елемент при використанні цих коштів буде мінімізований".

Яценюк також зазначив, що на посаду незалежного омбудсмена має бути призначена "людина з високою міжнародною репутацією, яка має серйозний досвід роботи в бізнесу в Східній Європі".

Відповідно до положень Меморандуму, кандидатура омбудсмена має бути узгоджена консенсусом між представниками Уряду, ділових кіл та міжнародних фінансових інституцій, що забезпечить його незалежність та неупередженість. "Це вперше, коли міжнародні фінансові інституції, Уряд і бізнес консенсусним рішенням призначать людину, яка буде представляти інтереси бізнесу і боротися з корупцією", - зазначив прем’єр.