Independent назвала ДНР мертвонародженою

“Донецьк республіка” була вбита своїми творцями одразу після народження

"У понеділок народилася наймолодша країна світу, але її лідери дали зрозуміти, що життя в неї буде недовгим", - пише Independent. "Донецька народна республіка" в односторонньому порядку проголосила незалежність, а потім її лідери попросилися під владу Москви, пояснює журналіст Кім Сенгупта у матеріалі, перекладеному InoPressa.ru.

"Організатори референдуму не повідомили, скільки голосів було подано, але сказали, що 89,7% проголосували за відокремлення від України, 10,19% - за подальше перебування в її складі, а 0,74% зіпсували свої бюлетені. Всього в голосуванні взяли участь 100,63%", - йдеться в статті.

Російський уряд не зреагував на прохання про приєднання Донецької республіки, зазначає газета. "Раніше того ж дня в Москві було поширено заяву, що Росія розраховує, що практична реалізація підсумків референдумів пройде "цивілізованим шляхом", - йдеться в статті. Москва очікує, що тимчасовий уряд України, Донецьк і Луганськ розпочнуть діалог. "У Луганську керівництво сепаратистів теж проголосило незалежність після референдуму, де "за" проголосували 96%", - нагадує автор.

Зі свого боку, в.о. президента України Турчинов заявив у Раді: "Той фарс, який терористи з сепаратистами називають референдумом, є нічим іншим, як пропагандистським прикриттям вбивств, викрадень людей, насильства та інших тяжких злочинів". "Він стверджував, що реальна явка на голосування була набагато нижча: 24% у Луганській та 32% у Донецькій області", - йдеться в статті.

Газета переноситься до Донецька. "У свій перший день в ролі глави Народної республіки голова президії Пушилін не мав певності щодо темпу політичних зв'язків з Кремлем. Плани провести другий референдум про приєднання до РФ, призначений на наступний понеділок, скасовано", - пише автор.

"До якої країни ми приєднаємося, буде вирішено після консультацій з експертами", - сказав Пушилін. "Через кілька годин він попросив Москву взяти владу", - пише автор.

"У неділю три високопоставлених офіцери ополчення приїхали зі Слов'янська до Донецька. Офіцери сказали спантеличеному Пушиліну і його колегам, що відтепер вони будуть керувати всіма військовими питаннями. Пушилін наполягав: "Ми всі боремося разом, ми всі рівні". Пізніше в той день було підтверджено, що командувати військами Народної республіки буде полковник Ігор Стрєлков", - пише газета.

Київ стверджує, що Стрєлков - офіцер російської ГРУ. "Але доказів на підтримку цього наразі не наведено. Полковник Стрєлков заперечує звинувачення, запевняючи, що він був українським громадянином", - йдеться в статті.