Київ позиватиметься до Стокгольмського суду через захоплення Росією "Чорноморнафтогазу"

Прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк заявив, що українська влада звернеться з позовом до Міжнародного арбітражного суду у Стокгольмі щодо експропріації Росією компанії "Чорноморнафтогаз"

Про це Яценюк заявив на спільній прес-конференції з президентом Єврокомісії Жозе Мануелем Баррозу після спільного засідання уряду України та колегії Єврокомісії, передає Еспресо.TV, з посиланням на УНІАН

Прем'єр також заявив, що Україна звернеться до Стокгольмського арбітражу і щодо високої ціни на газ, яку Росія вимагає платити після зміни влади в Києві, піднявши ціну з 268,5 доларів за тисячу кубометрів до майже 500 доларів і скасувавши також 100-доларову знижку за базування Чорноморського флоту в Севастополі.

"Якщо Росія відкине наші пропозиції (про збереження старої ціни на газ - ред.), тоді ми подамо позов проти Росії у Стокгольмі. Залишається менше двадцяти днів, і це останній дзвоник для Росії сісти за стіл переговорів і знайти рішення", - сказав Яценюк.

Як передавало Еспресо.TV, Україна готова терміново погасити заборгованість за газ перед "Газпромом", якщо Росія підпише нову угоду про поставки газу за прийнятними для Києва цінами.

Довідка: "Чорноморнафтогаз" входить до складу НАК "Нафтогаз України" і спеціалізується на розвідці і видобутку нафти і газу в акваторії Чорного і Азовського морів.

На балансі "Чорноморнафтогазу" перебувають 17 родовищ, з яких 11 газових, 4 газоконденсатних і 2 нафтових. Сумарні запаси усіх родовищ на сьогодні становлять: природного газу – 58,56 млрд куб. м, газового конденсату – 1231 тис. тонн, нафти – 2530 тис. тонн.

19 березня міністр енергетики і вугільної промисловості України Юрій Продан повідомив, що бурові великого українського видобувача газу - компанії "Чорноморнафтогаз" у Криму захопили люди, озброєні автоматами Калашникова.

НАК "Нафтогаз України" з 2 квітня 2014 року не отримує в автоматичному режимі дані з 22 газорозподільних станцій, розташованих на ділянках магістрального газопроводу Джанкой-Феодосія-Керч на території Кримського півострова.

12 травня ЄС доповнив список компаній, проти яких введено санкції, компаніями "Чорноморнафтогаз" та "Феодосія", що привласнила Росія після анексії Криму.