Рада ухвалила закони, необхідні для безвізового режиму з ЄС, вилучивши пункт про геїв

Верховна Рада України прийняла низку законів, необхідних для виконання критеріїв першої фази Плану дій щодо лібералізації візового режиму з ЄС

Зокрема, Верховна Рада прийняла за основу та в цілому законопроект №4580 про внесення змін до закону «Про біженців та осіб, які потребують додаткового або тимчасового захисту». За відповідний законопроект проголосувало 277 народних депутатів, передає кореспондент Еспресо.TV.

Як зазначено в пояснювальній записці до законопроекту, прийняття цього документу необхідне для «виконання критеріїв першої фази Плану дій щодо лібералізації ЄС візового режиму для України».

«Ми на один крок стали ближче до спрощеного візового режиму, а в майбутнобму і введення безвізового режиму з ЄС», - прокоментував ситуацію спікер Олександр Турчинов.

«Мені телефонують з Брюсселя, де розглядається ситуацію в Україні, в тому числі пов’язана зі спрощенням візового режиму. Тому пропоную прийняти блок законів, який з цим пов'язаний», - додав Турчинов.

Після цього парламентарі прийняли 272-ма голосами у другому читанні і в цілому законопроект №4551  «Про внесення змін до деяких законів України, пов'язаних з діяльністю Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у сфері захисту персональних даних»

Також було прийнято у другому читанні та в цілому законопроект №4581 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо запобігання та протидії дискримінації)», з якого заздалегідь було вилучено пункт про сексуальні меншини.

«Якщо буде прийняте рішення щодо переходу до другого етапу, це означає що до кінця року ми будемо мати безвізовий режим. Автоматично буде перехід до третього етапу, це і є безвізовий режим», - заявив після голосування Турчинов.

Також в другому читанні і в цілому Рада ухвалила законопроект «ударівця» Віктора Чумака № 4556 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України у сфері державної антикорупційної політики у зв'язку з виконанням плану дій щодо лібералізації Європейським союзом візового режиму для України».

За цей документ проголосувало 289 депутатів.

«Це останій крок, який ми повіни зробити не тільки для боротьбі з корупцією це останній законопроект з пакету законів, щоб Європа розуміла, що до них заїжджають люди, які реально борються з корупцією в своїй країні. Вітаю вас, Верховна Рада відкрила шлях до безвізового режиму», - підсумував Турчинов.