Через тиждень після першого туру нинішній склад ЦВК втратить легітимність

1 червня закінчується строк повноваження переважної більшості членів Центральної виборчої комісії

Згідно з чинним Законом України «Про Центральну виборчу комісію», строк повноваження членів комісії - 7 років, пише Еспресо.TV.

Нинішній склад комісії був затверджений 1 червня 2007 року. Тоді до складу ЦВК увійшли: Тамара Астахова, Юрій Данилевський, Ігор Жиденко, Тетяна Лукаш, Володимир Шаповал (4 липня 2013 року виведений зі складу ЦВК, замість нього членом комісії був призначений Олександр Копиленко), Юлія Швець, Олександр Шелестов.

Крім цього членами ЦВК були затверджені деякі члени колишнього складу: Юрій Донченко (виведений з ЦВК 1 квітня 2014 року), Андрій Магера, Михайло Охендовській, Анатолій Писаренко, Броніслав Райковксій, Жанна Усенко-Чорна, Олександр Чупахін, а також Валерій Шелудько.

Таким чином, станом на 1 червня лише 2 члени комісії Катерина Березюк і Олег Діденко, призначені парламентом на цю посаду 1 квітня 2014 року, будуть повноважними виконувати свої обов’язки.  

Разом з тим,  політолог, керівник Центру політичного аналізу "Пента" Володимир Фесенко вважає, що це надумала проблема. 

- Тут є звичайно певні складнощі, але при наявності політичної волі це вирішуване питання. Якщо зараз в нинішній ситуації ставити питання про припинення повноважень членів ЦВК, напередодні президентських виборів – це гра в інтересах Путіна.

Щодо юридичних питань краще звертатися до  юристів.

Але механізми заміни членів ЦВК він відомий – це питання вирішується у парламенті.

Я іншого способу не знаю. Це питання повинні були прийняти ще на початку року, але пішли на компроміс – залишили нинішній склад ЦВК.

Я думаю, що це не є якоюсь фатальною проблемою. Так, є питання, яке потрібно вирішувати. Питання, яке треба поставити у Верховній Раді, а далі все залежить від політичних домовленостей, узгоджених дій парламентської більшості.

Якщо деякі депутати не будуть інтригувати, грати на зрив виборів, тоді це питання вирішиться.

Нагадаємо, 1 квітня 2014 року Верховна Рада України прийняла рішення про призначення на посади членів Центральної виборчої комісії Катерину Березюк та Олега Дiденко. Разом з тим, на основi поданих заяв парламент звільнив  з посад членів ЦВК Олександра Копиленко та Юрiя Донченко.