Дональд Туск розкритикував заяви прем'єра Угорщини щодо автономії угорців в Україні

Глава польського уряду Дональд Туск розкритикував прем'єра Угорщини Віктора Орбана за його заяву про необхідність автономії для угорців, котрі живуть в Україні

Про це Туск сказав сьогодні на прес-конференції у Варшаві, передає Еспресо.TV з посиланням на ВВС.

"Я вважаю висловлювання прем'єра Орбана невдалим, мені прикро про це говорити", - сказав  Туск.

Він пояснив, що у той час, коли тривають спроби розвалити Українську державу, подібні висловлювання викликають занепокоєння. Водночас, він заявив, що розуміє піклування пана Орбана про долю закордонних угорців.

Туск підкреслив, що відверто про це скаже угорському колезі під час саміту з питань безпеки (GLOBSEC), який відбудеться у четвер у Братиславі.

"Але ми повинні звертати увагу, аби жодним чином, якими б не були наміри, не підтримувати дій сепаратистів, які керуються Росією, метою яких є, очевидно, розвал Української держави", - підкреслив польський прем'єр.

За його словами, Польща впливатиме на поведінку своїх сусідів, щоб жоден з них не нашкодив територіальній цілісності і суверенітету України.

"Я переконаний, що наші переговори у Братиславі можуть принести результати. Немає жодних сумнівів, що такі країни, як Польща, Словаччина, Угорщина чи Румунія, а отже країни, які межують з Україною, мають бути солідарними і, безумовно, зацікавленими у суверенітеті і територіальній цілісності Української держави. Якщо хто-небудь вважає, що розпад України може принести якусь безпосередню користь західним сусідам України, той робить драматичну помилку і демонструє повне незнання історії", - наголосив він.

Нагадаємо, нещодавно угорський прем’єр-міністр заявив, що угорцям, які проживають у сусідніх державах необхідна автономія та подвійне громадянство.