Експерт про ситуацію зі зняттям з виборів Оробець: У когось здали нерви

Експерт Інституту політичної освіти Олександр Солонтай проаналізував розклад політичних сил на виборах мера Києва і назвав помилкою зняття Лесі Оробець з перегонів

Про це він висловився у ефірі Еспресо.TV.

"19 кандидатів в мери, 35 партій і по 20 кандидатів на округ в міську раду. Далі, почали кампанію політичні сили до травневих свят. Але під час травневих свят по різному кандидати вели себе. Одні кандидати спали, нічого не робили. Деякі вирішили – святе святим, але війна в країні, вони почали агресивну кампанію, це змінило розклад сил.

До свят: Кличко був перше місце, Бондаренко – друге, Оробець і Катеринчук- за третє боролися. Під час свят Мочанов включається, Оробець найактивнішу кампанію веде і бореться за срібло, Бондаренко за перше починає боротися і Кличку дуже важко стає. Починається заруба, - говорить експерт.

Він припускає, що на фоні мінливих рейтингів у політтехнологів чи кандидатів могли здати нерви, або ж це чийсь продуманий план зіштовхнути лідерів перегонів на протистояння.  

"Спочатку команда Кличка приймає рішення - не реагувати, але розуміємо, що сталося щось проти ночі на сьогодні – в когось здали нерви, але це може не обовязково бути Кличко. Чи зіткнути головами кандидатів вирішили.

Кличко одночасно в міську раду від «Удара» і в мери йде – йому можна, а Оробець – не можна. Але зачипка в тому, що тут вона не від партії, а самовисуванням йде. Магера каже, що можна, а ТВК – ні, йдіть в суд",- аналізує Солонтай.

Есперт радить шукати, кому така ситуація може бути вигідною.

"Кому це було вигідно? Лесю намагалися зняти, але Леся може відновитися. Від цього виграють Бондаренко, який виступив за неї, сама Оробець, Катеринчук і Мочанов – тобто виграють всі крім Кличка. Але за умов, якщо вона не відновиться – це на користь Кличку. А зараз він проти відновлення Оробець.

Думаю, це зробила команда, яка зробила ставку на Порошенка і Кличка, але вона зробила нині помилку", - резюмує він.