Ізраїль не пустив бойовий корабель ВМФ РФ у свій порт

Ізраїль не пустив бойовий корабель ВМФ РФ в порт через побоювання шпигунства

Бойовому кораблю ВМФ Росії відмовили в дозволі зайти в порт міста Хайфа в Ізраїлі. Таке рішення ухвалило керівництво оборонних структур у рамках політики нейтралітету з приводу кризи в Україні, а також намагаючись уникнути ймовірних розвідзаходів з боку росіян, повідомляє сайт NEWSru Israel з посиланням на газету Haaretz.

Інцидент стався ще місяць тому. Про який саме корабель йдеться, видання не пише, називаючи його "​​ракетним кораблем". Однак місяць тому російський Центральний військово-морський портал повідомляв з посиланням на джерело в Головному штабі ВМФ РФ, що під час походу в Середземне море Хайфу має відвідати великий протичовновий корабель "Віце-адмірал Кулаков".

Рішення про відмову ухвалювалося радником прем'єр-міністра з питань національної безпеки Йосі Коеном спільно з міністром оборони Моше Яалоном, представниками Армії оборони Ізраїлю (ЦАХАЛ) і загальної служби безпеки (ШАБАК).

Особливі заперечення проти надання російському кораблю дозволу на вхід у порт Хайфи висунули представники ШАБАК. В ізраїльській контррозвідці стверджують, що рік тому російський десантний корабель "Азов", який брав участь у святкуванні Дня Перемоги в Хайфі, використовував стоянку для збору розвідувальної інформації про Ізраїль. Представники ШАБАК побоювалися, що новий візит також розглядатиметься росіянами як чергова можливість для шпигунства.

Міністерству закордонних справ Ізраїлю було повідомлено про рішення заднім числом, що викликало обурення глави відомства Авігдора Лібермана і високопоставлених дипломатів. Виступаючи на засіданні комісії Кнесету з іноземних справ і оборони, Ліберман дав зрозуміти, що, якщо б у прийнятті рішення брало участь МЗС, воно могло бути іншим.