Надмірне захоплення бігом може зашкодити серцю - вчені

У любителів марафону та тріатлону в старості може виникнути потреба у кардіостимолярах

Біг на довгі дистанції може стати причиною виникнення серйозних проблем із серцем, повідомляє Еспресо.TV з просиланням на The Daily Mail.

Вчені давно відзначають схильність до аритмії у людей, які тривалий час займаються бігом на довгі дистанції та вправами на витривалість. На думку спеціалістів з Манчестера, це пов'язано з молекулярними змінами у синусному вузлі серця через часті тренування.

Спеціалісти виявили, що в результаті тривалого фізичного навантаження в організмі мишей відбуваються зміни на мікроскопічному рівні. В подальшому дані порушення можуть стати причиною виникнення неправильних серцевих ритмів.

Для дорослої людини у стані спокою нормальним вважається серцевий ритм у 60-100 ударів на хвилину, в той час як у спортсменів пульс може опускатися до 30 ударів. Раніше експерти вважали, що у заниженні пульсу спортсменів головну роль відіграє блукаючий нерв, однак виявилось, що за це відповідає спеціальний білок. 

Відкриття сприятиме кращому розумінню функціонування серцево-судинної системи спортсменів, а також запобіганню її порушень, стверджують вчені.

"Це дуже важлива інофрмація. Зазвичай низький пульс не викликає проблем у спортсменів, однак літні люди марафонським минулим, скоріш за все, потребуватимуть використання електронних кардіостимуляторів", - зазначив професор Марк Бойєтт, один з авторів дослідження.

Нагадаємо, раніше вчені заявили, що розвитку хвороб серця, а також діабету та раку може сприяти недосипання.