Протестувальники у В'єтнамі палять заводи і громлять офіси китайців

Учасники антикитайської акції протесту на півдні В'єтнаму підпалили щонайменше три заводи і напали на кілька офісів

За іншими повідомленнями, постраждали до 15 підприємств. Про жертви не повідомляється, але влада провела арешти серед учасників нападів, інформує ВВС.

Заворушення почалися після акції протесту, яка зібрала кілька тисяч людей, на якій висувалися вимоги про виведення китайської нафтовидобувної платформи зі спірної акваторії в Південно-Китайському морі в районі Парасельских островів.

Повідомляється, що мішенню учасників протестів стали компанії, якими володіють або управляють етнічні китайці, так що демонстранти нападали і на тайваньські підприємства.

У Пекіні представник китайського міністерства закордонних справ заявив, що В'єтнам виступає в ролі провокатора і що Ханою заявлений офіційний протест.

Тайвань також засудив напади на свої компанії у В'єтнамі і викликав посла В'єтнаму в Тайбеї, висловивши йому серйозну заклопотаність .

Подібних націоналістичних виступів у В'єтнамі не було протягом багатьох років. Протести в провінції Біньдінь підтвердили найгірші побоювання влади про те, що націоналістичні прояви легко можуть вийти з-під контролю і поставити під загрозу не тільки політику щодо залучення іноземних інвесторів, а й внутрішню політичну стабільність.

В'єтнамська влада поспішно засудили антикитайські виступи і заарештували кілька десятків "агітаторів".

За оцінкою місцевої влади, в протестах взяли участь близько 19 тисяч робітників, а всього постраждали не менше 15 підприємств. Деякі з них належать тайванським і південнокорейським компаніям.

За словами службовця сінгапурської компанії, він бачив чотири вигорілих будівлі в середу вранці.

Ще вісім будівель були частково пошкоджені - в них вибиті вікна і розбиті двері . Серед постраждалих будівель - тайванська взуттєва фабрика .

"Схоже, що протестуючі нападали на підприємства, вивіски яких містили китайські ієрогліфи ", - розповів службовець.

Напади спонукають деякі іноземні компанії, що діють у В'єтнамі, переглядати свої плани.

Протести у зв'язку з діями Китаю в районі Парасельских островів пройшли протягом минулого тижня в Ханої і Хошиміні. У вівторок Вашингтон заявив, що дії Китаю є провокаційними.

Напруженість у Південно-Китайському морі в останні роки зросла. Китай стверджує, що більша частина моря є його територіальними водами. Однак кілька інших країн також претендують на частини цього регіону.

Уряд Філіппін раніше звернулося зі скаргою до ООН у зв'язку з територіальною суперечкою в цьому регіоні.