Скандальна "Принцеса Монако" відкрила Каннський кінофестиваль

На французькому Лазурному березі урочисто відкрився 67-ий Каннський міжнародний кінофестиваль

Церемонія відкриття пройшла вчора, 14 травня, у Театрі Люм'єр - головній локації кінопоказів, повідомляє Еспресо.TV з посиланням на сайт фестивалю.

Одна з найяскравіших подій світового кіно стартувала показом стрічки "Принцеса Монако" з Ніколь Кідман та Тімом Ротом у головних ролях.

Ніколь Кідман, Тім Рот та режисер "Принцеси Монако" Олів'є Даан
Фото:
 supercoolpics.com

Одрі Тоту на червоному килимі
Фото: festival-cannes.com

Як відомо, прем'єрі фільму передував скандал. Дійсний князь Монако Альбер ІІ, син Реньє ІІІ і Грейс Келлі, які є головними героями стрічки, заявив, що родина монархів бойкотуватиме фестиваль через велику кількість історичних неточностей у фільмі. Князь назвав картину фарсом, однак визнав, що бачив лише трейлер.

У центрі сюжету "Принцеси Монако" - кілька місяців життя Реньє ІІІ і Грейс Келлі і період кризи у відносинах Монако та Франції. Цей момент співпав з рішенням акторки повернутись до Голівуду, однак через складності у політичному та сімейному житті вона відмовляється від пропозиції й присвячує себе сім'ї та чоловіку.

Після традиційного вступного слова ведучий церемонії французький актор Ламбер Вілсон представив цьогорічне журі. Очолила його режисер з Нової Зеландії Джейн Кемпіон, до складу увійшли актори Кароль Буке, Уіллем Дефо, Гаель Гарсіа Берналь, Чон До Ен, лейла Хатамі, а також режисери Софія Коппола, Цзя Джанке та Ніколас Віндінг Рефн.

Ведучий церемонії відкриття Ламбер Вілсон
Фото:
 
festival-cannes.com

Софія Коппола, Лейла Хатамі, Король Буке, Ніколас Віндінг Рефн, Гаель Гарсіа Берналь, Джейн Кемпіон, Чон До Йон, Цзя Чжанке, Уіллем Дефо
Фото: supercoolpics.com

Ніколь Кідман та Ламбер Вілсон
Фото:
 
festival-cannes.com

В основному конкурсі цьогорічного Каннського фестивалю беруть участь 18 фільмів. В цьому році Головним кандидатом на завоювання найвищої нагороди  фестивалю - "Золотої пальмової гілки" - букмекери називають фільм "Зимова сплячка" режисера з Туреччини Нурі Більге Джеілана. Непогані шанси на перемогу мають також "Місцевий" Томмі Лі Джонса, "Вільям Тернер" Майкла Лі, "Левіафан" Андрія Звягінцева та "Пошук" Мішеля Хазанавічуса.

Член журі Уіллем Дефо
Фото: festival-cannes.com

Урочиста церемонія відкриття
Фото: festival-cannes.com

Ламбер Вілсон та Джейн Кемпіон
Фото: festival-cannes.com

Україну на цьогорічному Каннському кінофестивалі представлять рекордні вісім кінострічок. Серед них - повнометражний документальний фільм Сергія Лозниці “Майдан”, повнометражний ігровий дебют Мирослава Слабошпицького “Плем’я”, а також кілька короткометражних фільмів.

Окрім того, в офіційній програмі "Cannes Classiсs" покажуть знятий у 1968 році і нещодавно відреставрований "Колір гранату" Сергія Параджанова, який вже став предметом конфлікту між українськими та вірменськими кінематографістами.