Керрі висловив солідарність США із кримськотатарським народом

Держсекретар США Джон Керрі висловив солідарність Сполучених Штатів із кримськотатарським народом

Про це йдеться в заяві голови Державного департаменту США, передає Еспресо.TV, з посиланням на Укрінформ. 

"Для багатьох кримських татар зловживання (радянської влади, - ред ) залишаються свіжими в пам'яті Російська окупація і незаконна спроба анексувати Крим знову відкрили старі рани", - зазначив держсекретар США.

Він підкреслив, що сьогодні в окупованому Криму список порушень прав людини росте з кожним тижнем.

"Вбивства , побиття та викрадення кримських татар - і не тільки їх . Перетворюються в стандартні явища Місцева" влада "оголосила , що кримські татари мають звільнити своє майно і відмовитися від своїх земель" , - підкреслив у своїй заяві Керрі.

У тому числі, зазначив він, кримські татари піддаються нападам за розмову рідною мовою, а їх лідеру Мустафі Джемільову заборонили повертатися на історичну батьківщину протягом п'яти років.

"Тисячі татар покинули свої будинки в Криму, побоюючись за власну безпеку, зазначив Керрі. Ті, хто залишився, відчувають ризик подальших репресій, дискримінації, цензури, обмежень на свободу мирних зібрань, а також криміналізації інакомислення.

Ми солідарні з кримськими татарами сьогодні, коли перед їх народом встала нова загроза. Ми підтверджуємо нашу підтримку суверенітету і територіальної цілісності України, а також нашої глибокої прихильності захист прав людини всіх громадян України, в тому числі, в Криму", - підсумував глава Державного департаменту США .