Мін'юст створить мобільні групи для реєстрації прав на нерухомість

Спростити отримання реєстраційних документів та знищити корупційну складову планує мін'юст за допомогою низки реформ щодо надання адмінпослуг

«Ми прийняли рішення, що в тих аграрних регіонах, де є болючим питання реєстрації прав на нерухоме майно, запровадити принцип екстериторіальності та створити мобільні групи реєстраторів, які їздитимуть по тих чи інших населених пунктах, де є найбільші черги і проводитимуть відповідну реєстрацію», - повідомив під час прес-конференції у Кабміні міністр юстиції Павло Петренко, передає Еспресо.TV.

Він також нагадав, що минулої п’ятниці Уряд прийняв постанову, відповідно до якої в Україні створюється система єдиних прозорих центрів надання адмінпослуг. "Протягом останніх п’яти років ця ініціатива блокувалася владою з однією метою – заради збереження корупційної складової під час надання адміністративних послуг", - зазначив Петренко.

За його словами, щороку українці витрачали близько 20 млрд. гривень на оформлення різного роду документів, і третина цих коштів осідала у кишенях державних службовців. "Згідно з даними громадських організацій, кожен четвертий українець давав хабара під час отримання закордонного паспорта», - наголосив міністр.

За словами міністра юстиції, досвід надання адміністративних послуг Україна перейматиме у Грузії. Він також повідомив про створення на громадських засадах робочої групи з реформування системи адміністративних послуг в Україні, до складу якої увійдуть, зокрема, грузинські експерти.

Петренко повідомив, що найближчим часом планується відкрити низку єдиних центрів з надання адмінпослуг в м. Києві. 

Наступним кроком у справі реформування сфери адмінпослуг має стати ухвалення Верховною Радою низки урядових законопроектів, що передбачають спрощення реєстраційних дій в Україні. "Урядом було ініційовано проект закону щодо публічності реєстрів. Цей документ передбачає можливість отримання будь-якої інформації про рухоме та нерухоме майно у державних реєстрах. Прийняття цього документа неодноразово провалювалося парламентарями. Але Уряд наполягатиме на ухваленні цього закону", - сказав він.

Міністр юстиції повідомив, що на розгляді у парламенті також знаходиться законопроект про запровадження в Україні системи електронної реєстрації, яка передбачає можливість надання українцям за допомогою мережі Інтернет цілого ряду реєстраційних послуг.