Росія може обговорювати лише знижку на газ для України, але не базову ціну контракту

Росія не готова обговорювати зміну базової вартості газу в контракті з Україною, мова може йти тільки про надання знижки, заявив глава Міненерго Росії Олександр Новак після двосторонньої зустрічі з єврокомісаром Гюнтером Оттінгером

Про це повідомляють російські ЗМІ, передає Еспресо.TV.

"РФ готова розглядати питання про надання знижки. Знову ж таки не про зміну ціни, яка встановлена ​​на сьогоднішній день контрактом. Контракт ніхто не збирається міняти, як і формулу ціни, яка там прописана. Мова може вестися тільки про можливе надання знижки", - зазначив міністр.

Як ми вже повідомляли, "Газпром" з квітня скасував усі знижки на газ для України, які раніше діяли. Внаслідок цього ціна зросла з $268,5 до $485 за тисячу кубометрів.

Раніше ціна на газ для України формувалась, виходячи з базової ціни в $450, та ряду коефіцієнтів - біржової вартості ряду похідних нафтопереробки та газойлю із "затримкою" в часі на 9 місяців, знижки за перебування Чорноморського флоту в Криму ($100) та політичної знижки, досягнутої в грудні 2013 року Віткором Януковичем. 

Як нещодавно заявив директор енергетичних програм Центру "Номос" Михайло Гончар, до заборгованості перед "Газпромом" призводить саме "політична, волюнтаристська і відверто завищена" базова ціна газового контракту у $450.