Захопивши "Донецьку залізницю" сепаратисти б'ють по підприємствам Ахметова, Тарути та держави, - експерт

Захоплення сепаратистами Донецької залізниці в першу чергу вдарить по бізнесу Ріната Ахметова, Сергія Тарути та державних вуглевидобуваючих підприємтсв

Про це Еспресо.TV повідомив експерт транспортної галузі Олександр Кава.

"Що стосується Донецької залізниці, то вона лідер в Україні з вантажоперевезень і левова частка навантаження приходить саме на цю залізницю. У першу чергу це звичайно вдарить по інтересах групи СКМ Ріната Ахметова, а також групи Сергія Тарути, у яких основні активи знаходяться саме в Донецькій і Луганській областях, які обслуговуються Донецькою залізницею. Також це трохи вдарить по енергетичному бізнесу, оскільки на Донецьку дорогу також приходить левова частка перевезення кам'яного енергетичного вугілля", - зазначив Олександр Кава.

Також, на думку експерта, враховуючи, що сепаратисти заблокували тільки вантажні перевезення, не чіпаючи пасажирські, швидше за все вони хотять завдати економічної шкоди саме зазначеним фінансово-промисловим групам.

Нагадаємо, за повідомленням "Укрзалізниці", сьогодні, 19 травня о 10 годині, "Донецьку залізницю" захопили озброєні люди. Вантажні поїзди зупинено на шляху прямування. Пасажирські поїзди, у тому числі приміські, продовжують курсувати без змін.

На шляху прямування у напрямку Донецької залізниці зупинено 2623 навантажених вагонів та 462 порожніх. Із Донецької залізниці на адресу вантажоотримувачів України на інші залізниці через призупинення руху залізничники не змогли відправити 3015 навантажених вагонів та 1355 порожніх вагонів.

Держпідприємтсво "Донецька залізниця" обслуговує велику кількість різних промислових об'єктів: вугільні шахти, металургійні, коксохімічні і трубні заводи, машинобудівні та верстатобудівні заводи, підприємства хімічної, легкої, харчової та інших галузей промисловості. 

На півдні Донецька залізниця має вихід до Азовського моря через Маріупольський морський торговельний порт, а також вихід до найбільшого промислового центру України - Маріуполю. Довжина Донецької залізниці становить 13% загальної довжини залізничної мережі України. У той же час на її частина припадає 47% навантаження і 36% розвантаження від усіх залізниць України.

У межах Донецької залізниці розташовано 100 вугільновантажних станцій і найбільші на Україні сортувальні станції, на яких формуються вугільні маршрути та інші поїзди.