Петренко: Суд над КПУ буде максимально публічним

В.о. міністра юстиції Павло Петренко вважає, що ймовірний суд над Комуністичною партією України має буди максимально публічним, щоб у громадян не було сумнівів щодо його вердикту

Таку думку він висловив у ефірі Еспресо.TV.

"Щодо юридичної бази. Ми будемо діяти публічно і виключно в рамках процедури, ми звернулися до СБУ, щоб там провели певні розслідування і надали докази, які свідчать про наявність в діях КПУ ознак тих чи інших порушень. Тоді Мінюст подасть позов до суду. Моя офіційна позиція, щоб суд був максимально публічним", - наголосив Павло Петренко.

За словами в.о. міністра юстиції, "прогнозувати строки судового процесу важко, партія велика, вони вибудовуватимуть позицію захисту якимось чином. Головне, щоб рішення суду не викликало сумнівів у суспільства". 

Павло Петренко припускає, що окрім ліквідації партії, ймовірна кримінальна відповідальність щодо окремих її членів.

"Коли ми позов надаватимемо, ми будемо керуватися стандартами європейської комісії, в тому числі венеціанської комісії. Ця практика розлога, окрім ліквідування партій, є окрема підстава, коли в «спічах» керівників партії є певні заклики до змін територіальної цілісності, насильства на підставі сепаратизму, чи пряме фінансування сепаратистських дій. Це, крім ліквідації, може тягнути і на кримінальні провадження", - сказав він.

В.о. міністра юстиції також зазначив, що для Верховної Ради можлива ліквідація КПУ не матиме жодних наслідків, адже "ліквідована буде лише партія, а її народні депутати не будуть усуватись від обов'язків, вони будуть безпартійними".

Як повідомляло Еспресо.TV, в.о. президента Олександр Турчинов офіційно попросив Мінюст вжити заходів щодо заборони КПУ.

Міністерство юстиції, у свою чергу, попросило Генеральну прокуратуру і Службу безпеки України розслідувати можливі правопорушення з боку керівництва Комуністичної партії.

Згодом, СБУ знайшла докази антиконституційної діяльності КПУ.