Рада забезпечила мобілізованим військовим збереження робочого місця та зарплатні

Верховна Рада України ухвалила в цілому законопроект №4785 «Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення оборонно-мобілізаційних питань під час проведення мобілізації»

Як передає Еспресо.TV , за відповідний законопроект з третьої спроби проголосували 250 депутатів. 

Як зазначив народний депутат Олександр Кузьмук, зокрема, цей законопроект передбачає збереження за громадянами, які були мобілізовані до армії, робочого місця і зарплатні. При цьому заробітна плата на час відсутності мобілізованого на роботі буде компенсуватися йому за рахунок держави.

Також, згідно з документом, громадяни України, які призвані під час мобілізації, звільнюються від штрафних санкцій за фінансовими зобов'язаннями; забезпечуються права військовозобов'язаних-студентів, які були призвані під час мобілізації, на продовження навчання після демобілізації; підвищується мотивація щодо проходження служби у військовому резерві українських громадян в мирний час та на особливий період.

Окрім того, законопроект дає право на вилучення транспортних засобів у юридичних осіб для потреб держави під час мобілізації.

Також документом встановлено, що "на час особливого періоду дія будь-яких, прийнятих до настання цього періоду, нормативно-правових актів, які передбачають скорочення чисельності, обмеження комплектування або фінансування Збройних Сил України, інших військових формувань чи правоохоронних органів спеціального призначення, зупиняється".