Visa і MasterCard планують повністю згорнути бізнес у Росії

Міжнародні платіжні системи Visa і MasterCard розглядають можливість повного згортання бізнесу в Росії після прийняття там поправок до закону про національну платіжну систему. Даний закон зобов'язує Visa і MasterCard заплатити сотні мільйонів доларів, щоб працювати в РФ

Керівництво Visa вважає, що російський ринок того не вартий. "Попит в Росії перевищує наші можливості" , - цитує Bloomberg генерального директора Visa Чарлі Шарфа, передає Еспресо.TV.

Він і глава MasterCard Аджай Банга повідомили, що ведуть переговори з російськими депутатами і юристами про внесення змін до закону. Росія внесла свої поправки у відповідь на санкції, введені США за втручання РФ у внутрішні справи України. На кону - близько близько $ 638 млн річного доходу двох платіжних мереж. 

Якщо Росія зірве вибори в Україні 25 травня США і США і їх союзники застосують "галузеві економічні санкції": як раніше сказав держсекретар Джон Керрі, вони стосуватимуться ВПК, енергетики і фінансової галузей. 

Аналітики вказують, що для Visa і MasterCard це буде чітким сигналом згортати російський бізнес. Найбільше це вплине на тих 15% росіян, які часто їздять за кордон. Однак відхід міжнародних платіжних систем стане також сигналом для інших компаній. "Якщо Visa і MasterCard не можуть працювати там , хто взагалі може працювати в Росії?", - говорить Уїльям Померанц, голова Інституту Кіннан при Центрі Вудро Вільсона. 

Нагадаємо, що після введення санкцій США 21 березня Visa і MasterCard заблокували операції по картах чотирьох російських банків. Один з них - банк "Росія", який безпосередньо значиться в списку санкцій, досі не може надати своїм клієнтам доступ до платіжних карт в торгових мережах.

Услід за цим Росія змінила закон про про національну платіжну систему. Поправки зобов'язують операторів платіжної системи, "які не є національно значимими" (до таких Росія відносить Visa і MasterCard) , вносити на спеціальний рахунок в центробанку Росії фінансове забезпечення. Його розмір повинен дорівнювати сумі переказів грошових коштів, здійснених на території РФ протягом двох днів. Він формується щоквартальними відрахуваннями в розмірі однієї четвертої від середнього значення сум переказів за один календарний день на території РФ за попередній квартал. У платіжних системах кажуть, що мова йде про сотні мільйонів доларів. Їх можуть просто вилучити, якщо платіжні системи блокуватимуть транзакції.