Китай остаточно запевнив, що не буде купувати російський газ в найближчому майбутньому

Підписання 30-річного контракту на постачання російського трубопровідного газу в Китай, який сторони готували більше 10 років, не відбудеться ні під час офіційного візиту президента Володимира Путіна в Шанхай, ні в найближчому майбутньому

Про це повідомила газета Financial Times з посиланням на прес-секретаря Petrochina Мао Цзефена.

За повідомленнями російських ЗМІ саме Petrochina ("дочка" CNPC) повинна підписати контракт вартістю $ 456 млрд, відзначає газета.

"Ми не маємо наміру підписувати (контракт). В даний час імпортний газ обходиться дорожче, ніж газ на внутрішньому ринку. Ми вже втрачаємо гроші на імпорті і не можемо собі дозволити втратити ще більше", - заявив Мао Цзефен Financial Times.

Раніше очікувалося, що "Газпром" і CNPC підпишуть 30-річний контракт на постачання в КНР до 38 млрд куб. м газу на рік по газопроводу "Сила Сибіру" під час візиту Путіна до Китаю. Переговори не закінчені, контракт може бути підписаний у будь-який момент, повідомив вчора прес -секретар президента Дмитро Пєсков.

"Переговори йдуть безперервно, сторони шукають компроміс", - підтвердив голова правління "Газпрому" Олексій Міллер ( цитата за «Інтерфаксом »).

"Газпром" хоче постачати в КНР газ з Чаяндінского і Ковиктінського родовищ. Торг "Газпрому" з CNPC йде в коридорі $ 360-400 на кордоні з Китаєм, дешевший газ проекту не окупить. Будівництво « Сили Сибіру » та розробка його ресурсної бази оцінюється в $ 30 млрд.