Китай підписав з Росією контракт на постачання газу

"Газпром " і CNPC підписали в середу договір купівлі-продажу природного газу з поставкою за східним маршрутом

Голова російського монополіста відмовився назвати ціну на газ для Китаю пославшись на комерційну таємницю, повідомляють "РИА Новости".

Вартість 30-річного контракту з Китаєм складає $400 млрд.

Як розповів газеті "Ведомсти" один з учасників російської делегації в Китаї, "це було непросто. Переговорна група вичавлена ​​як лимон. Чаша терезів на бік підписання реально схилилася тільки в 12 по Москві", відзначає він. За його словами, йдеться про "38 млрд куб. м газу на рік "на планці", термін контракту - 30 років. "Це більше трильйона кубометрів сумарно", - говорить співрозмовник газети. 

Меморандум про взаєморозуміння за проектом поставок газу в Китай за східним маршрутом, які планується здійснювати з відведення від газопроводу "Сила Сибіру", був підписаний ще в березні 2013 року. Відтоді сторонам все ніяк не вдавалося остаточно узгодити питання ціни.

Раніше прес-секретар Petrochina Мао Цзефен повідомив Financial Times, що підписання 30-річного контракту на постачання російського трубопровідного газу в Китай, який сторони готували більше 10 років, не відбудеться ні під час офіційного візиту президента Володимира Путіна в Шанхай, ні в найближчому майбутньому.