Україна вимагає спостережний політ над територією Росії, щоб впевнитися, що Путін не бреше

Сьогодні, 21 травня, Україна направила Російській Федерації запит на проведення надзвичайного спостережного польоту над російською територією, щоб упевнитися у відводі військ від українського кордону

Як повідомляє Еспресо.TV з посиланням на прес-службу Міністерства закордонних справ України.

«21 травня 2014 року Україна, відповідно до розділу ІІІ додатку L ДВН, направила Російській Федерації каналами зв’язку ОБСЄ запит на проведення надзвичайного (позаквотного) спостережного польоту над російською територією», - зазначили у прес-службі.

В МЗС нагадали, що Україна та Росія є сторонами Договору з відкритого неба, який передбачає низку заходів, спрямованих на підвищення стабільності, транспарентності та зменшення загрози виникнення конфліктів.

Відповідно до цього договору, російська сторона має надати відповідь на запит України протягом 24 годин, тобто до 11:00 за київським часом 22 травня.

«Українська сторона сподівається, що Російська Федерація підтвердить готовність прийняти спостережну місію України за ДВН. Метою її проведення є у тому числі перевірка інформації про оголошене російським керівництвом відведення підрозділів ЗС РФ від кордонів України», - пояснили в МЗС.

У відомстві також нагадали, що Україна вже проводила такий політ над територією Росії в березні цього року.

Нагадаємо, 19 травня президент Росії Володимир Путін дав команду міністру оборони РФ Сергію Шойгу повернути в місця постійної дислокації війська, що брали участь у навчаннях в областях, що межують з Україною.

Однак згодом в НАТО заявили, що не помітили відводу військ від українського кордону.

Вчора в Держприкордонслужбі України повідомили, що на відстані 10 км від українського кордону російських військ немає.

Сьогодні в Міноборони РФ знову заявили,  що військові частини та підрозділи Збройних Сил Росії, які проводили бойові навчання на полігонах в областях, що межують з Україною, повертаються в пункти постійної дислокації, а також запевнили, що польові табори вже демонтовані.