Єврокомісар знову наголосив, що ціна на газ не повинна бути засобом тиску на Україну

Енергетика не повинна використовуватися як "зброя" і засіб для здійснення тиску і досягнення політичних цілей

Про це заявив єврокомісар з питань енергетики Гюнтер Еттінгер у середу на конференції високого рівня із стратегії енергетичної безпеки, передає Еспресо.TV з посиланням на "Укрінформ".

"Енергетика - це не зброя. Вона не повинна використовуватися як політичний засіб. Тому ми не можемо вважати прийнятною ситуацію, коли енергетика і ціни на газ використовуються як політичний засіб проти України", - наголосив єврокомісар.

За словами Еттінгера, енергетику буде неможливо використовувати як засіб політичного впливу, якщо працюють справедливі ринкові відносини.

Він висловив переконання, що країни-члени не повинні бути егоїстичними, відстоюючи власні національні інтереси, а мають діяти спільно у рамках зовнішньої енергетичної політики ЄС.

У свою чергу, президент Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу зазначив, що криза в Україні вкотре показала, що питання енергетичної незалежності Європи набуло критичного значення, і ЄС повинен використати усі можливості задля досягнення цієї мети.

Він заявив, що Єврокомісія, країни-члени, інші ключові учасники до наступної зими планують вжити рішучих заходів із посилення рівня енергетичної незалежності, включаючи збільшення запасів газу у сховищах, розвиток реверсних постачань, імпорт скрапленого газу, удосконалення планів енергопостачань на регіональному та загальноєвропейському рівнях.