ГПУ порушила справу проти чотирьох екс-міністрів оборони

Генеральна прокуратура внесла до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості про діяльність колишніх міністрів оборони та керівників Генштабу, що призвела до зниження рівня обороноздатності держави

Про це повідомив начальник Головного управління ГПУ Петро Візнюк, передає Еспресо.TV з посиланням на прес-службу ГПУ.

За його словами, йдеться про рішення Павла Лебедєва, Дмитра Саламатіна, Анатолія Гриценка та інших, а також начальників Генштабу, стали об'єктом уваги Головного управління нагляду за додержанням законів у воєнній сфері, оскільки призвели до стану неналежної бойової готовності Збройних Сил.

«Дії кожного Міністра оборони, кожного начальника Генштабу будуть досліджуватись на предмет того, які управлінські рішення вони виносили щодо реформування, скорочення, передислокації Збройних Сил. Окрім того, буде приділена увага закупівлі озброєння, військової техніки, а також тому, скільки бюджетних коштів витрачено і на що вони пішли. По всіх цих питаннях розслідується багато епізодів, адже ми залучили до цього серйозних експертів своєї справи, групу фахівців військової інспекції та державно-фінансової інспекції», - цитує Візнюка прес-служба ГПУ.

За словами начальника Голуправління ГПУ, зараз спостерігаються значні труднощі під час мобілізації, відсутність підготовки військовослужбовців та нормального забезпечення армії всім необхідним.

Так, система аутсорсінгу (в даному випадку передача від Міністерства оборони послуг з постачання стороннім виконавцям на умовах субпідряду) себе повністю дискредитувала.

Тому Головним управлінням нагляду за додержанням законів у воєнній сфері відкрито кримінальне провадження щодо того, що Міноборони за вказівкою екс-міністра оборони Михайла Єжеля відшкодувало за фіктивними угодами 40 млн грн комерсантам на комунальні потреби, тобто комерційні структури користувались водою, електроенергією, приміщеннями ЗСУ, і ще отримували за це компенсацію. Таким чином, вказану суму їм було просто «подаровано».

Крім того, така ситуація склалася не лише у Збройних Силах України, але й у військовій прокуратурі: її свідомо знищували і взагалі хотіли ліквідувати. А нинішній досвід показує, що органам прокуратури необхідно мати спеціалізовану військову прокуратуру, зазначив Візнюк.

Нагадаємо, лідер ВО "Свобода" Олег Тягнибок у прямому ефірі заявив, що Генпрокуратура відкрила кримінальне провадження за фактом зникнення "невідомо куди" тисячі одиниць різних зенітно-ракетних комплексів, де одним із фігурантів є Анатолій Гриценко. Причому йдеться, зокрема, про ПЗРК, які "базувалися у Шостці".