Лозниця: Ключова сцена "Майдану" - коли після стрілянини люди звільняють площу від бруду

Режисер документального фільму "Майдан" Сергій Лозниця ключовою сценою своєї стрічки вважає самоорганізацію людей після масового вбивства активістів

Про це режисер стрічки, яку вчора, 21 травня, презентували на Каннському кінофестивалі, повідомив під час інтерв'ю "Радіо Свобода", повідомляє Еспресо.TV.

"Ключовий епізод - коли після того, як там сталася стрілянина, коли звільнили Майдан від військ, ви бачите величезну кількість людей, які прийшли на Хрещатик і звільняють площу від сміття і бруду, прибирають і будують барикади, несуть шини, роздають воду. І це настільки вражає, і такі обличчя у цих людей. Адже вони пережили щось страшне, це видно по обличчях. І яка самоорганізація, адже там ніхто ніким не керує. Ну, звичайно, епізод прощання із загиблими. Я навмисно не знімав сцену, я знімав лише людей", - сказав Лозниця. 

Він також зазначив, що під час зйомок фільму його не цікавила інші сторони конфлікту, яку представляли "Беркут", екс-президент Віктор Янукович та його прихльники. Лозниця повідомив, що його цікавив лише народ.

Стосовно затриманого російською ФСБ українського режисера Олега Сенцова Лозниця зазначив, що для вирішення цієї проблеми необхідно залучати якомога більше людей.

"З якимось сутінком ночі ми маємо справу і абсолютно не знаємо, що там відбувається. Людини немає, він перебуває десь в ув’язненні. Як можна з такою дикістю миритися? Про це необхідно говорити, залучати людей, необхідно, щоб усі знали про це. Поки Олег не вийде на волю, багато людей не заспокоїться", - сказав він.

Режисер також прокоментував ситуацію щодо відмови спілкуватися з преставниками російських ЗМІ.

"Цей інформаційний потік – все, що говорять про Україну, настільки брехливий, що я просто не хочу в ньому брати участь. Мені неприємно навіть уявити, що мої слова будуть в цьому потоці присутніми. Я не хочу цього. Зараз йде інформаційна війна, засоби інформації використовують як зброю, і досить успішно", - заявив Лозниця.

Нагадаємо, вчора, 21 травня, на Каннському кінофестивалі відбулась прем'єра ще одного українського фільму. В рамках конкурсної програми Тижня критики презентували стрічку "Плем'я" Мирослава Слабошпицького.