Росія не задоволена, що її шпигунів з LifeNews не захистили в ОБСЄ

Російська сторона розчарована результатами обговорення на засіданні Постійної ради ОБСЄ у Відні 22 травня факту затримання в країні російських журналістів телеканалу LifeNews Марата Сайченка та Олега Сидякіна

Про це йдеться в заяві МЗС РФ, поширеній сьогодні прес-службою російського зовнішньополітичного відомства, передає Еспресо.TV.

"Ми очікували чіткого і недвозначного засудження неприпустимих дій влади в Києві, вимоги звільнити незаконно утримуваних представників ЗМІ. На жаль, цього не сталося, що стало наслідком політики "подвійних стандартів" ряду країн ОБСЄ", - заявили росіяни.

"Вважаємо абсолютно нестерпною ситуацію, коли затриманим журналістам відмовляють у зустрічі з адвокатами, консульськими працівниками та представниками ОБСЄ. Повна невідомість викликає побоювання їх родичів та близьких. Подібні дії тих, хто править у Києві, є грубим порушенням загальновизнаних норм і стандартів у сфері прав людини, дотримання яких гарантоване в тому числі у відповідності з положеннями низки універсальних та регіональних міжнародних договорів", - йдеться в заяві російського МЗС.

Російське зовнішньополітичне відомство також зазначило, що вимагає негайного звільнення російських журналістів і забезпечення умов для вільної роботи ЗМІ в Україні.

"Закликаємо керівництво ОБСЄ, представника ОБСЄ з питань свободи ЗМІ і Спеціальну моніторингову місію ОБСЄ в Україні прийняти всі необхідні заходи для досягнення цих цілей", - зауважили у російському відомстві.

Нагадаємо, 18 травня в Краматорську були затримані журналісти російського каналу LifeNews Олег Сидякін та Марат Сайченко, які планувати зняти обстріл терористами українського аеродорому.

Як заявили в РНБО, Сайченко та Сидякін де-факто були частинами терористичних груп.

Пізніше в мережі з’явилося відео, в якому Сайченко розповідає, як потрапив на територію України та, визнає, що він і його колега порушили української законодавство.