Росіяни відновили постачання українських продуктів в Крим

Россільгоспнагляд відстрочив до 1 липня заборону ввезення української молочної продукції до Криму

Продовольча безпека півострова виявилася під загрозою, тому відомство пішло на задній хід, повідомив чиновник Россільгоспнагляду, що побажав зберегти анонімність, пише газета "Капитал".

Його слова підтвердив директор компанії-дистриб'ютора продовольчих товарів "Торгова компанія "Магістраль" Олександр Михайлов.

"Транснаціональні компанії, зокрема постачальники молочної продукції, попросили відомство відкласти введення обмеження. Це дозволить їм грамотно перерозподілити товарні потоки і організувати поставки на півострів зі своїх російських підрозділів", - розповів він.

Поставки продовольства з материка на півострів відновлюються, підтверджує директор дистриб'юторської компанії, яка займається поставками молочної продукції "Данон" до Криму. Топ- менеджер попросив не називати його імені.

"Через велике скупчення машин в черзі на в'їзд моментально доставити товар в магазини неможливо", - вказав співрозмовник видання. Більш скрупульозно митники перевіряють тваринницьку продукцію, каже директор одного з найбільших дистриб'юторів м'ясоковбасних виробів, що побажав залишитися неназваним. "Всі наші вантажі доглядають дуже уважно", - говорить він. 

Раніше Крим на 90 % забезпечували продукцією українські компанії. Але після 17 травня, коли Росспоживнагляд заборонив завезення на півострів тваринницьких продуктів з неатестованих відомством українських підприємств, постачання повинні були здійснюватися російськими підрозділами. Вони не впоралися.

"Як в мережевих магазинах, так і в невеликих торгових точках утворився продуктовий вакуум", - пояснює Михайлов. 

Чиновники Росспоживнагляду не розрахували логістичних ризиків. "Фури з Росії до Криму слідують за маршрутом порт "Новоросійськ" - порт "Феодосія". Тривалість переправи в одну сторону 12 годин, ще сім-вісім займає погрузка . Машини стоять, черги неймовірні", - зазначив Михайлов.

Вчора вранці в порту "Новоросійськ" очікували відправки понад 170 вантажівок, а в "Феодосії" - понад 200, розповіла начальник управління зі зв'язків з пресою єдиного оператора перевезень для транспортного обслуговування Криму "Єдина транспортна дирекція" Жанна Терехова.

Диспетчер порту "Феодосія" цю інформацію підтвердив.

"Наступний паром черговиками вже забитий. Сьогодні в 12:00 пором відбув, наступний рейс буде в п'ятницю вночі", - констатував він. Аналогічна ситуація станом на вечір середи і в Новоросійському морпорту.