Російські історики закликають бойкотувати "ідеологічно правильні" підручники

Група наукових співробітників і викладачів історії підготувала звернення до авторів шкільних підручників з історії

«За рішенням Російського історичного товариства (РІО) дано старт конкурсам видавництв з написання «ідеологічно правильних» шкільних підручників на основі Єдиного історико-культурного стандарту, які будуть представлені на затвердження в спеціальну експертну раду РІО до 15 квітня 2015, а схвалені ним підручники вже з 1 вересня 2015 підуть до школи», - йдеться у зверненні, пише «Радіо Свобода».

«Ми, що підписали цей лист, маємо різні політичні погляди і є не тільки істориками та викладачами історії, а й представниками найрізноманітніших професій, об'єднаними неприйняттям того, що наше суспільство знову заганяють в єдину ідеологічну парадигму і в «історичну однодумність», - зазначають автори послання.

Вони закликали істориків бойкотувати оголошений конкурс, мета якого, на думку авторів звернення, «створення фальсифікованої, але «ідеологічно правильної» версії російської історії».
 
Автори звернення зазначають: «Єдиний історико-культурний стандарт, на основі якого збираються писати підручники, орієнтований на переважне висвітлення історії влади в збиток історії суспільства, тобто виходить з вельми спірною методології. У ньому багато «білих плям», фігур замовчання і неточностей. Так, наприклад, Визвольного руху в Росії, який займає дуже помітне місце і зіграв дуже важливу роль у нашій історії - в ЄІКС - як сукупності, як явища - немає (як немає і самого терміну), а є лише згадки окремих подій, організацій та осіб».

Можна ще вказати, наприклад, на дату вступ СРСР у II світову війни 22 червня 1941 р., яка в науці обговорюється, а в ЄІКС нав'язується безапеляційно, що визначає наперед позитивну оцінку радянсько-німецьких відносин і пакту Молотова-Ріббентропа (з секретними додатками), в той час як частина істориків оцінює і говорить про участь СРСР у війні в 1939-41 років на боці Німеччини.

У понеділок на цьому тижні голова Російського історичного товариства, спікер Держдуми Сергій Наришкін повідомив про створення комісії за участю РІО - для експертизи майбутніх підручників з історії. Наришкін запевнив, що РІО не збирається втручатися в творчий процес авторських колективів, але готове забезпечити їх консультування.