The Wall Street Journal: Путіну стають в нагоді „корисні ідіоти” Європи

Путін вдало користується європейськими правими і лівими радикалами для досягенення геополітичних цілей

"Є проблиски надії, що в Східній Європі знову запанує спокій. Нам кажуть, що грізні російські війська відступлять від українського кордону і натякають, що Москва змогла б мати справу з олігархом, який, напевно, має стати наступним президентом України", - пише редактор The Daily Mail і колишній спічрайтер Девіда Кемерона Єн Біррелл у статті для The Wall Street Journal, перекладеній Inopressa.ru.

"Час подумати над поведінкою удаваних європейських союзників Києва в цьому тривожному епізоді - а можливо, зробити висновок, що їхня реакція була ганебною", - вважає автор.

"Зіткнення через Україну найчастіше розглядають як традиційну боротьбу між світовими державами, однак її суть полягає у прагненні більшості українців розділити найшляхетніші ідеали свого континенту", - пише Біррелл.

На жаль, у розпорядженні Путіна багато "корисних ідіотів" і зліва, і справа, зауважує автор. "Серед правих до їхнього кола належать політики-популісти, які набирають популярності й чия нелюбов до ЄС така сильна, що вони підтримують агресивного імперіаліста, а не людей, що прагнуть до свободи і новизни. Зліва перебувають ті, хто так само схильний у своїй примітивній ненависті до США, що стає на бік будь-яких супротивників дядька Сема", - йдеться в статті.

"Нововиникла повага до Росії з боку лівих є одним з найцікавіших відгомонів холодної війни в цьому конфлікті", - зазначає автор.

"Однак є відгук і у правих, і, можливо, в цьому більше сенсу: популістські партії, підхоплені антиполітичною хвилею, що затопила Європу, можуть солідаризуватися з путінським патріотизмом, його культурним консерватизмом, політикою економічного втручання, антипатією до глобалізації, його міцним союзом з релігійним істеблішментом", - міркує Біррелл.

У Франції Кремль домагався прихильності лідера "Національного фронту" Марін Ле Пен, тоді як глава зовнішньополітичного відділу її партії захищав дискредитований "референдум" у Криму і повторював формулювання Москви про "незаконний" уряд у Києві, зазначає автор статті.

У Британії лідер Партії незалежності Сполученого Королівства (UKIP) Найджел Фарадж заявив, що "руки ЄС у крові" після втручання у справи України, і зізнався, що він захоплюється політичною майстерністю Путіна.

"Скрута України викликана прагненням до демократії та самовизначення - потужними факторами, які популісти будь-яких переконань у всій решті Європи приймають без доказів. Тепер ми можемо тільки з хвилюванням спостерігати, як ця зранена країна готується до виборів 25 травня, перебуваючи у пошуках шляху до свободи і процвітання, тоді як на віддалі обурюється Володимир Путін і знизує плечима Європа", - підсумовує Біррелл.