Ракетний крейсер США увійшов у Чорне море

Американський ракетний крейсер Vella Gulf класу Ticonderoga з системою ПРО Aegis на борту зайшов у Чорне море

Про це повідомило джерело у військово- дипломатичному корпусі, передає Еспресо.TV з посиланням на ИТАР-ТАСС.

"Близько 18.30 (за моськовським часом) крейсер завершив прохід проливний зони і вийшов в акваторію Чорного моря", - уточнив він.

Раніше у Вашингтоні підтвердили, що бойовий корабель зайде в Чорне море на цьому тижні. Зазначалося, що захід корабля спричинений запланованими на 25 травня в Україні виборами президента і покликаний підтримати дії нової української влади.

Згідно з положеннями Конвенції Монтре від 1936 року про режимі проходу військових кораблів через протоки Босфор і Дарданелли в Чорне море, термін перебування таких кораблів неприбрежних держав у мирний час не може перевищувати 21 добу. Таким чином, Vella Gulf повинен буде залишити Чорне море не пізніше вечора 13 червня.

На озброєнні Vella Gulf стоять крилаті ракети Tomahawk, протичовнові ASROC, а також зенітні керовані ракети "Стандарт-2" і "Стандарт-3" (всього 122 ракети). На крейсері базуються два багатоцільових вертольота. Корабель має довжину 172 м, ширину 16 м, повна водотоннажність становить 9800 т. Максимальна швидкість ходу Vella Gulf - понад 30 вузлів.