Правозахисники стурбовані майбутнім кримських татар на півострові

Кримським татарам в анексованому росіянами Криму загрожують переслідування й залякування

Про це йдеться в заяві міжнародної правозахисної організації Amnesty International, передає Еспресо.TV з посиланням на Радіо Свобода.

Попри обіцянки нинішньої фактичної «влади» Криму захищати права кримських татар цей народ зазнає дедалі більшого насильства й дискримінації, заявив директор програм Європи й Середньої Азії Amnesty International Джон Далг’юзен.

Як наголошено в заяві, російська влада дозволяє вільно діяти у Криму збройним угрупованням, які стоять за брутальними нападами на кримських татар, а також залякує кримськотатарських лідерів, погрожує розпустити найвищий представницький орган кримських татар, Меджліс, та обмежує їхнє право на свободу зібрання і висловлення думки.

Із Криму вже втекли до семи тисяч кримських татар, а ті, хто лишається, постають перед неймовірним вибором – відмовитися від свого українського громадянства і прийняти російське або стати «іноземцями» на своїй власній батьківщині, заявили правозахисники.

Нагадаємо, у березні цього року Росія незаконно окупувала й анексувала український Крим, встановила на півострові свою «владу», яка здійснює там переслідування проукраїнських сил – у першу чергу кримських татар, а також місцевих українців.