Росіяни готуються до масового безробіття в Криму

З федерального бюджету Росії для організації заходів щодо зниження рівня безробіття в Криму і Севастополі може бути виділено 2,7 млрд руб

Відповідний законопроект, підготовлений Мінпраці РФ, опублікований для громадського обговорення, пише газета "Коммерсантъ".

Виходячи з масштабів запитуваної допомоги, на ринку праці півострова очікуються потрясіння більші, ніж сплеск безробіття в РФ в 2009 році.

Згідно з текстом, в даний час Крим переживає "перехідний період" через входження в правове поле Росії і напруженість на ринку праці. З початку 2014 року в двох нових регіонах РФ вже звільнено близько 13 тис. осіб, у тому числі і через втрату підприємствами коштів при закритті банків, зміни ринків збуту і відсутності транспортного сполучення з РФ.

Як випливає з пояснювальної записки до документа, на кінець березня 2014 рівень реєструється безробіття в Криму досяг 1,61 % і становить 19,1 тис. осіб. При цьому моніторинг підприємств з чисельністю понад 20 чоловік показав, що з 1826 таких ризикують закритися 74, що залишить без роботи 32 тис. чоловік. Кількість працівників, перед якими вже є заборгованість по зарплаті, становить 22,9 тис. осіб - її сукупний обсяг досягає 255 500 000 руб. Реєстрована безробіття в Севастополі становить 0,7 % - офіційно не працюють 1,5 тис. осіб, будуть звільнені найближчим часом 2,7 тис. осіб. Рівень безробіття в Криму та Севастополі трохи вище загальноросійського - трохи вище 7 % , але в силу високої частки "тіні" в місцевих ВРП і специфіки місцевої економіки, зав'язаною на неорганізований туризм , волатильність цього показника в 2014 році може бути дуже високою.