Корупція у Міноборони пов'язана із залученням комерційних структур до державних контрактів, - ГПУ

Генпрокуратура продовжує розслідувати дії колишніх високопосадовців, що призвели до зниження обороноздатності держави

Про це сьогодні заявив в.о. Генерального прокурора України Олег Махніцький в інтерв’ю для телепрограми «Особливий погляд», передає Еспресо.TV з посиланням на прес-службу відомства.

В останні роки це робилося цілеспрямовано, шляхом реалізації корупційних схем з метою особистого збагачення. 

Наразі Головне управління нагляду за додержанням законів у воєнній сфері в рамках кримінального провадження досліджує всі обставини, що могли призвести до зниження обороноздатності, зокрема, і у діяльності колишніх Міністрів оборони України – Павла Лебедєва, Дмитра Саламатіна, Михайла Єжеля, Анатолія Гриценка.

«Розглядається питання законності їхніх рішень та дій під час процесу реорганізації чи скорочення Збройних Сил України, внаслідок яких було послаблено обороноздатність нашої держави», - наголосив в.о. Генпрокурора.

На переконання керівника ГПУ, передусім були побудовані різноманітні корупційні схеми. Через них високопосадовцями розкрадалися кошти, виділені на обороноздатність держави. До цих схем також залучалися комерційні структури. Наприклад, за часів керівництва Збройними Силами – Міністерством оборони України Єжелем вже встановлено факт відшкодування понад 40 мільйонів гривень за фіктивними угодами різним комерційним компаніям. 

Крім того, саме зараз значна увага приділяється і використанню коштів Міноборони, а також забезпеченню Збройних Сил усім необхідним. За словами Махніцького, під час останньої розширеної колегії в Генеральній прокуратурі він чітко поставив завдання відповідним структурним підрозділам, які здійснюють нагляд у воєнній сфері. 

Окрім того, очільник відомства поінформував, що він також звернувся до керівництва Міноборони України з вимогою проконтролювати використання коштів, які надходять сьогодні для забезпечення дієздатності Збройних Сил України.