Країни Балтії хочуть, щоби НАТО підкріпило свої винищувачі зенітками

Естонія, Латвія і Литва мають намір надати місії Північноатлантичного альянсу з патрулювання їх повітряного простору нову якість, розмістивши на своїй території наземні засоби ППО

Про це тут повідомив журналістам глава естонського оборонного відомства Свен Міксер за підсумками зустрічі з військовими міністрами Литви та Латвії Юозасом Олекасом і Раймондсом Вейонісом, інформує ІТАР-ТАРС.

"Наша мета, щоб місія з патрулювання перетворилася на протиповітряну місію", - заявив Міксер. За його словами, вона могла б включати і наземну складову. " Наземні підрозділи протиповітряної оборони могли б мінятися по ротації ", - сказав Міксер .

Саме так здійснюється зараз ініціатива так званої " повітряної поліції " : літаки союзників країн Балтії по НАТО патрулюють їх повітряний простір, злітаючи з литовської авіабази Зокняй та естонської Емарі, змінюючись кожні чотири місяці.

Військові міністри вважають, що постійна присутність на території країн Балтії їх натовських союзників, а також регулярні навчання зміцнили б у довгостроковій перспективі безпеку Естонії, Латвії та Литви.