Тимчасову адміністрацію ввели у банк Циплакова - товариша молодшого сина Януковича

Правління НБУ вирішило віднести ПАТ "Південкомбанк" до категорії неплатоспроможних. І Фонд гарантування вкладів фізосіб відучора ввела у банк тимчасову адміністрацію

Про це йдеться у повідомленні Фонду, передає Еспресо.TV.

Уповноваженою особою Фонду гарантування вкладів на тимчасову адміністрацію у "Південкомбанк" призначено директора департаменту моніторингу діяльності банків Фонду Анатолія Маляренка. Саму адміністрацію запроваджено строком на 3 місяці - з 26 травня по 25 серпня.

Протягом дії тимчасової адміністрації вкладники банку можуть отримати свої кошти за договорами банківського вкладу (депозиту), строк дії яких закінчився, та за договорами банківського рахунку. Виплати за зазначеними договорами здійснюються в розмірі вкладу, включаючи відсотки, нараховані на день прийняття рішення Нацбанком про віднесення банку до категорії неплатоспроможних та початку процедури виведення Фондом банку з ринку, але не більше 200 тисяч гривень.

Подавати до Фонду заяви на виплату коштів за договорами банківського рахунку та за договорами банківського вкладу, термін дії яких закінчився до введення та під час тимчасової адміністрації не потрібно. За такими договорами виплата коштів здійснюватиметься за списками вкладників, які формує уповноважена особа Фонду.

На сайті банку розділ "Акціонери" зараз порожній. Хоча банки зобов'язані оприлюднювати відомості про найбільших своїх акціонерів. Але історія знає своїх героїв.

Основний власник Південкомбанку - Руслан Циплаков, власник групи компаній "Метал Юніон". До групи входять металургійні, гірничодобувні, нафтові, хімічні компанії. За даними українського Forbes, банк (його центральний офіс знаходится в Донецьку) виступає розрахунковим центром групи.

Циплаков - член президії Автомобільної федерації України. Його вважають людиною, близькою до сина президента Віктору Януковичу-молодшому : вони разом беруть участь в автомобільних ралі.
Влітку 2012 року Циплаков придбав ще одну фінустанову - Терра Банк, який до цього належав колишньому заступнику міністра фінансів Вадиму Копилову і колишньому голові правління Державної іпотечної установи Кирилу Шевченко, а до цього - нинішньому міністрові фінансів Юрію Колобову. 

Свого часу Циплаков був помічений у конфлікті зі зміною власників ПАО "Нафтогазвидобування" (тоді це були Шуфрич і Рудьковський).