Українська ракета "Зеніт", на відміну від "Протона", успішно вивела супутник на орбіту

Успішний запуск ракетоносія "Зеніт – 3SL" відбувся 27 травня о 00 годин 10 хвилин за київським часом з плаваючої платформи "Одисей", що знаходиться на екваторі в Тихому океані у районі острова Різдва (Республіка Кірібаті)

Про це повідомляє урядовий портал, передає Еспресо.TV.

Рекета-носій, розроблена та виготовлена КБ «Південне» та Південмашем, вивела на орбіту європейський космічний апарат EutelSat 3B (масою 5967 кг), що забезпечить передачу телекомунікаційних і професійних відеододатків між Південно-Східною Азією і Африкою та прямий зв’язок між Європою і Азіатсько-Тихоокеанським регіоном.

Перша і друга ступені ракети розроблені КБ "Південне" і виготовлені Південним машинобудівним заводом імені О.М.Макарова у кооперації з російськими та українськими підприємствами. Третя ступень (розгінний блок ДМ - SL) розроблена і виготовлена російською ракетно-космічною корпорацією "Енергія".

Підготовка ракети-носія до запуску і запуск виконані також спеціалістами Дніпропетровщини у складі міжнародної команди.

Це був перший запуск ракети-носія "Зеніт" в 2014 році та 36-й - за програмою Sea Launch. Ця подія однозначно довела, що Дніпропетровщина залишається провідним центром ракетобудування України та світу.

Генеральний директор компанії EutelSat Мішель де Розен напередодні пуску сказав: "Ми раді ще одній можливості спільно працювати зі спеціалістами Sea Launch у рамках майбутнього запуску супутника EutelSat 3B – місії, котра буде третьою після успішних запусків двох супутників у 2011 та 2012 роках".