Яценюк залишив дітище Арбузова, але перейменував його на Державну фіскальну службу

В результаті реорганізації Міністерства доходів і зборів в Україні створена Державна фіскальна служба. Вона куруватиме питання податкової та митної політики

Про це на засідання Кабміну заявив прем'єр Арсеній Яценюк, передає Еспресо.TV

"У нас створена Державна фіскальна служба України, і я хотів би, щоб 2 червня на нараді вони (Міндоходів) відзвітували щодо боротьби з податковими ямами, про те, як вони ліквідували корупцію на митниці або не ліквідували, і про те, як ми працюємо з бізнесом, в першу чергу, органи податкової служби",- заявив Яценюк.

За його словами, після цього Кабмін прийматиме кадрові рішення щодо цього відомства.

Цікаво також, що сьогодні міністр фінансів Олександр Шлапак розкритикував Міністерство доходів і зборів за недостатню відкритість діяльності. 

"Головне, що робота нашого Міністерства доходів і зборів, незважаючи на категоричну вимогу прем'єр-міністра, залишається напівзакритої. Громадськість не залучена до прийняття рішень, позбавлена впливу на вирішення конфліктних ситуацій", - заявив Шлапак.

Він також висловив жаль з приводу того, що не до кінця припинена робота так званих "податкових майданчиків". "Почали працювати так звані "партизани". Міністерство доходів і зборів, на мою думку, не вживає адекватних заходів по боротьбі з цим явищем", - зазначив міністр. І додав, що усе ще працюють різні "сірі" контрабандні схеми на митниці.

Нагадаємо, що уряд Яценюка ще 1 березня вирішив ліквідувати Міністерство доходів і зборів та створити на його базі Державну податкову службу та Державну митну службу. Були призначені і заступники міністра - керівники відповідних напрямків, які почали напрацьовувати кроки подальшого реформування. 

Однак, як стверджують джерела в Міндоходів, з часом до нових керівників прийшло розуміння, що розділяти відомство тепер буде не надто доцільно. Адже коли рік тому відбулося об'єднання служб, воно супроводжувалося й істотним скороченням персоналу - приблизно на 15%. Тепер, якщо податкову і митницю знову розділити, потрібно "відмотувати" усе назад, набирати штат і т.д. Окрім того, чимало бізнесменів кажуть, що вже почали звикати до єдиної структури, й насправді це часто спрощує вирішення робочих питань.

Натомість тепер міністерство перетворюють на держслужбу. Невідомо, чи під на користь фактичне скорочення повноважень (у міністерства їх було значно більше). Крім того, фіскалів позбавляють і права законодавчої ініціативи (його держслужба не має).

Як очікується, наступним кроком може бути підпорядкування фіскальної служби Міністерству фінансів.