СБУ затримала у Харкові лідера краматорських бойовиків "Психа"

27 травня у Харкові співробітники СБУ затримали одного з керівників сепаратистів у Краматорську Івана Лисенка, відомого під прізвиськом «Псих», який намагався виїхати до Росії

Про це повідомляє Еспресо.TV з посиланням на прес-центр СБУ.

За даними відомства, Лисенко організував та озброїв групу із 40 бойовиків для терористичної діяльності  та дестабілізації ситуації в місті.

«Затриманий визнав, що підпорядковувався призначеному громадянином РФ І. Гіркіним (прізвисько «Стрєлок») так званому військовому коменданту Краматорська (прізвисько «Терець»), який прибув з території АР Крим», - зазначили в СБУ.

У відомстві повідомили, що у складі терористичної групи «Псих» тероризував місцеве населення, брав активну участь у диверсійних актах на території Донецької області. Зокрема, у середині квітня він з іншими бойовиками намагався захопити військовий аеродром Краматорська, вчиняючи озброєний напад на пости українських військових. Також він брав участь у розробці та організації захоплень військових части, розташованих у Донецьку.

«23 квітня його бандитське угруповання штурмувало Краматорську райдержадміністрацію, застосовуючи вогнепальну зброю проти людей, які охороняли будівлю», - нагадали в СБУ.

Крім цього, терорист разом із іншими найманцями виконував доручення Гіркіна з викрадення людей. Зокрема, він причетний до насильницького захоплення директора тролейбусного депо Краматорська, місцезнаходження якого досі невідоме.

Після затримання у нього вилучили боєприпаси та флеш-носій з інформацією щодо проукраїнських активістів з Донеччини, яких він, за дорученням ватажків терористів, залякував.

«Стосовно затриманого здійснюються відповідні слідчі дії», - зазначили в СБУ.