Справа «Бухгалтера»: суд засудив банду одеських кілерів до довічного ув’язнення

Апеляційний суд Миколаївської області поставив крапку в кримінальній справі, яка розглядалася 15 років

Ще в квітні Феміда винесла вирок знаменитому Василю Маріянчуку, відомому також як Вася Чеченський і «Бухгалтер», а також дев'ятнадцяти членам його банди, що займалася вбивствами на замовлення, пише «Думська».

Згідно з вердиктом, лідер злочинної групи і ще кілька людей повинні провести залишок життя за гратами. Решта отримали різні тюремні терміни, причому деякі вийдуть на свободу, оскільки просиділи в слідчому ізоляторі більше, ніж їм призначено вироком.

Захист Маріянчука вже оскаржив вердикт миколаївського суду в касаційній інстанції.

Василь Маріянчук в 1999 році. Фото: «Думська»

У Миколаївському СІЗО. фото vz.ua

Нагадаємо, «Бухгалтера» затримали в серпні 1999-го року в Угорщині, куди він втік з України, побоюючись замаху.

Його звинуватили в створенні злочинної групи, яка протягом п'яти років тероризувала Одесу та околиці, зробивши чимало тяжких та особливо тяжких злочинів.

Згідно з матеріалами кримінальної справи, очолюване Маріянчуком угруповання нараховувало понад сімдесят «бійців» - колишніх міліціонерів, спортсменів, військовослужбовців. Вона була побудована на принципах жорсткої централізації і за своєю структурою нагадувала спецслужбу. Так, наприклад, якщо вірити слідчому - «важливику» Генпрокуратури Галині Климович, у ОПГ були власні розвідка і контррозвідка, ланка зовнішнього спостереження і, власне, бригади «торпед » - ліквідаторів.

Одних тільки вбивств в обвинувальному висновку - більше двадцяти. Зокрема, банді Маріянчука приписують «ліквідацію» головного редактора «Вечірньої Одеси» Бориса Дерев'янка, голови арбітражного суду Бориса Вихрова, президента компанії «Бипа-Мода» Аркадія Табачника, соратників і друзів Едуарда Гурвіца Сергія Варламова та Ігоря Свободи.

У 2004-му році одеський апеляційний суд постановив звільнити Мар'янчука - пред'явлені йому звинувачення були не ті, що стали підставою для його екстрадиції з Угорщини. А це суперечить міжнародному праву. Однак у слідчих опинився в запасі ще один епізод, що дозволив їм знову затримати «Бухгалтера».

Його звинуватили вже в тому, що він сколотив банду, коли перебував у СІЗО, і за гратами наробив справ. Зокрема, брав участь в усуненні гендиректора АРК «Антарктика » Валерія Кравченка в 2002-му році. Як відомо, виконавці та замовники цього вбивства давно засуджені.

У ході розслідування справи не раз зникали важливі докази і... свідки. Так, у 2000 році з одеського ізолятора СБУ втік член групи, екс-капітан міліції Олег Якименко, який нібито погодився розповісти все про діяння Маріянчука. У 2001 в одній з в'язниць Житомира за нез'ясованих обставин помер обвинувачений і свідок Рябошапко. У липні того ж року була застрелена потерпіла Володіна, трохи пізніше пропав безвісти свідок Гусак. У 2002 році загинули свідки Пашин і Бірюч.

Вбивали і захисників підсудних. Наприклад, один з адвокатів Маріянчука Іван Мельник нібито застрелився у власному будинку після того, як його звинуватили у передачі вказівок «Бухгалтера» кілерам.

Словом, кожна сторінка цієї кримінальної справи буквально просякнута кров'ю.

Одеські суди відмовилися вирішувати долю Маріянчука, і особливим листом Верховного суду його відправили в Миколаїв, причому відразу в апеляцію.

У березні 2012-го року, після того, як підсудного не змогли доставити до зали суду через хворобу, суддя прийняв рішення... усунути його від участі в процесі до винесення вердикту.

Всього до теперішнього часу Маріянчук провів за гратами без вироку 15 років - це абсолютний рекорд незалежної України.