На засіданні Радбезу ООН відбувся дипломатичний "пінг-понг" між Україною та Росією

Постійний представник України при Раді безпеки ООН Сергеєв Юрій на засідання у Нью-Йорку дав гідну відсіч нападам російскього постпреда Віталія Чуркіна

У своєму виступі Сергеєв наголосив, що в Україні відбулися легітимні президентські вибори, попри спробу озброєних бойовиків зірвати їх, - передає Еспресо.TV. 

"25 травня народ підтвердив готовність захищати Україну від зовнішніх загроз, своє прагнення до європейського майбутнього, а також проти Російської агресії. Крім того, жителі всіх регіонів України, включаючи окупований Крим, взяли участь у виборах", - сказав він.

Сергеєв висловив сподівання, що вибори допоможуть вирішити складну ситуацію.

"Важливо, щоб результати виборів привели до розвінчання антиукраїнської пропаганди. Всі українські ультраправі кандидати отримали мінімум підтримки", - сказав представник України при ООН.

"Президент повідомив про поїздку на Донбас одразу після інавгурації. Це означає, що голос людей на сході України буде почутий, якщо він буде мирним", - зауважив він.

Сергеєв наголосив, що на сході України діють чеченці і так звані козаки, які не приховують, що прибули з Росії.

"Ми не отримали пояснення від Росії, що бойовики-чеченці роблять в Україні. Ці люди говорять, що прибули з Росії захищати інтереси. Чиї інтереси вони захищатимуть? Православних слов’ян?", - дивується він.

Свооєю чергою, постпред РФ Віталій Чуркін намагався довети, що вибори в Україні не можна визнати вільними й демократичними. 

"Не можна не визнати, що минулі вибори не були в повному розумінні вільними і демократичними", - сказав він.

За його словами, консолідація українського населення "багато в чому досягалася за рахунок шельмування та тероризування цілих регіонів країни і розгнузданої антиросійської пропаганди".

У своїй відповіді Юрій Сергеєв запитав російскього дипломата, що роблять 40 вантажівок з озброєними людьми в Україні? Чому Росія не зупиняє проникнення озброєних людей до України зі своєї сторони? Хто дав право громадянам Росії - Гіркіну та іншим - представляти мешканців Донбасу?

"Поставте усі собі питання - щоб зробили ви, якби громадяни інших країни з'явились у вашій країні і почали створювати республіки?,- Сергеєв

Чуркін у відповідь заявив, що не буде відповідати "на набір фактів та псевдофактів від українського представника". І спробував перевести діалог у русло невирішених проблем Криму, які, на думку Чуркіна, має вирішувати саме Україна. 

На пасаж про Крим, Юрій Сергеєв відповів, що це українська територія "і ми будемо говорити про його повернення". 

Ця фраза остаточно вивіла з себе російського постпреда, постійно граючи ручкою, Чуркін заявив, що Київ не буде диктувати Росії умови переговорів, і йтимуть вони за широкою програмою.

"Росія допоможе вам, якщо ви будет ухвалювати правильні рішення", - сказав він. 

Також, російський поспред встиг звинуватити українську сторону у порушенні свободи слова і тортурах над журналістами "Life news", звинуватив українських військових у загибелі італійського репортера та його водія внаслідок мінометного обстріл. Дісталось і представнкам країн - членів Радбезу ООН. 

"На Сході України гинуть десятки людей, а РБ ООН говорить, що київська влада проявляє стриманість", - висловив свої претензії Чуркін. 

Далі, головуючий закликав припинити діалог і закрив засідання Радбезу ООН. Варто нагадати, що під час засіданя свою підтримку Україні і переможцю президентських перегонів Петру Порошенку висловили майже всі члени Радбезу. Утримався Китай, сторону спостерігача прийняла Аргентина.