SpaceX представила пілотовану версію космічного корабля Dragon, що замінить російські "Союзи"

Глава американської компанії SpaceX Елон Маск в четвер в каліфорнійській штаб-квартирі корпорації в Хоторні представив пілотовану версію космічного корабля Dragon V2

Капсула, за його словами, призначена для транспортування відразу семи астронавтів до Міжнародної космічної станції і назад, повідомляє ІТАР-ТАРС.

"Апарат здатний здійснювати посадку в будь-якій точці Землі, - зауважив Маск. - Це корабель багаторазового використання".

Вартість одного місця для астронавта, за даними Елона Маска, буде становити порядку $ 20 млн. Глава SpaceX уточнив, що якщо Національне управління США з аеронавтики і дослідження космічного простору ( НАСА) продовжить розвивати проект, то перший політ на орбіту Dragon V2 без астронавтів може відбутися в кінці 2015 року, а тестовий пілотований - в 2016 році.

Маск заявив, що апарат здатний приземлятися як у морі, так і на суші - на опори. "Це саме той спосіб, який повинен використовуватися в XXI столітті", - додав винахідник. Заглядаючи в майбутнє, Маск не виключив, що корабель буде задіяний для посадки на Місяці або Марсі.

Dragon V2 являє собою вдосконалену версію космічної вантажівки Dragon, який вже зробив чотири успішні місії до МКС. За контрактом з НАСА, вантажівка відправиться до МКС ще дев'ять разів.

Маск також повідомив, що SpaceX провела в Техасі успішні випробування двигуна нового покоління SuperDraco. Його використовуватимуть як аварійну систему запуску при старті кораблів Dragon та здійсненні посадки на Землю.

SpaceX займалася розробкою Dragon V2 за фінансової підтримки НАСА. Мета програми - створення "таксі" для астронавтів до МКС і перший запуск до станції в 2017 році. Нарівні зі SpaceX свої кораблі будують компанія Boeing і корпорація Sierra Nevada Corp.

В даний час американські астронавти відправляються до МКС на російському космічному апараті " Союз".