За останні півроку кількість прихильників євроінтеграції в Україні зросла на 20%

До початку Євромайдану число прихильників вступу України в ЄС і в Митний союз було приблизно однаковим. Зараз ситуація кардинально змінилася

Про це свідчать дані опитування КМІС, які є в розпорядженні Еспресо.TV.

Зокрема, якби референдум  про те, куди вступати Україні — до Європейського Союзу чи до Митного Союзу з Росією, Білоруссю і Казахстаном, відбувся у травні  цього року, одночасно з президентськими виборами, то з усіх громадян України на не окупованій зараз її території

47% проголосували б за вступ до Європейського Союзу,

27% - за вступ до Митного Союзу,

12% вирішили не брати участь у голосуванні,

14% не визначилися з тим, як їм вчинити.

Таким чином,  зараз за ЄС готові проголосувати на 20% більше, ніж за МС, в той час як до початку протестів наприкінці листопада 2013 року частка громадян на не окупованій зараз території України, які б проголосувала за вступ до ЄС, була більше лише на 3%, ніж та, що проголосувала б за МС  (39% за ЄС, 36% за МС). 

У регіональному вимірі, прихильників вступу до Євросоюзу значно більше, ніж прихильників вступу до Митного Союзу, у Західному і Центральному регіонах (82% проти 5% і 58% проти 12%), а прихильників вступу до Митного Союзу значно більше, ніж прихильників вступу до Євросоюзу, у Східному (63% проти 12%) і Південному (37% проти 28%) регіонах.

Київський міжнародний інститут соціології ( КМІС) проводив опитування з 29 квітня до 11 травня у 110 населених пунктах у всіх областях України, крім Криму. В результаті польового етапу було зібрано 2022 анкети.

Статистична похибка вибірки (з ймовірністю 0,95 і за дизайн- ефекту 1,5 ) не перевищує 3,3 % для показників близьких до 50 %, 2,8 % - для показників близьких до 25 %, 2,0 % - для показників близьких до 10 %, 1,4 % - для показників близьких до 5 %.