На фасаді українського посольства у Нідерландах намагалися намалювати свастику (ФОТОФАКТ)

У ніч на суботу невідомий намагався намалювати знак, схожий на свастику, на фасаді Посольства України у Нідерландах

Про це повідомив посол України Олександр Горін, пише Укрінформ.

«Сьогодні вночі невідомим було здійснено спробу намалювати на будівлі Посольства України, знак, схожий на свастику, як ми розуміємо із трафарету, який зафіксували камери відоспостереження», - заявив дипломат.

Він зазначив, що зловмисника заарештували майже відразу: «Поліція спрацювала дуже швидко, і ми висловили їй подяку»

Водночас, за словами Горіна, на даний момент нідерландські правоохоронці відмовилася надавати будь-яку персональну інформацію, у тому числі й повідомити громадянство особи, яка це зробила.

Посол наголосив, що цей випадок можна розцінювати виключно як провокацію проти української держави та висловив занепокоєння системним характером таких акцій.

«У мене немає жодного сумніву, що це провокація проти посольства України, проти незалежності України, тому що низка дій, які зараз здійснюються у Європі, свідчать про те, що Російська Федерація розпочала дуже активну пропагандистську війну проти України і ця війна вже вийшла за межі двох країн», - заявив Горін.

На даний момент про інцидент поінформовано Міністерство закордонних справ України та Міністерство закордонних справ Нідерландів. Посольство очікує на відповідь від нідерландської влади.

Нагадаємо, це вже не перший випадок провокацій проти українських дипломатичних установ за кордоном.

Так, 30 травня поліція Молдови затримала кількох членів неурядової організації «Антифа», які організували біля Посольства України в Кишиневі несанкціоновану акцію на підтримку донецьких сепаратистів. Раніше перед Посольством України в Молдові були організовані пропагандистські заходи, в рамках яких учасники маніфестацій прив'язували до огорожі дипломатичного відомства заборонені в Україні георгіївські стрічки.

Крім того, було вчинено провокацію проти українського посольства в КНР. В китайських соціальних мережах було розміщено фейкове повідомлення про нібито набір Посольством України в КНР найманців з числа громадян Китаю для участі в бойових діях в Україні з великою грошовою винагородою. При цьому в пості були зазначені реальна адреса і телефони посольства. Через велику кількість дзвінків телефонний зв'язок у посольстві був практично паралізований.