Через російський банк арештували активи Тарути на Британських Віргінських островах

Суд Британських Віргінських островів наклав арешт на зареєстровані там компанії українського олігарха, губернатора Донецької області Сергія Тарути

Суд також зобов'язав Таруту розкрити всю інформацію про активи в усьому світі вартістю дорожче $ 50 000, пише газета "Коммерсантъ".

Позов був поданий ВТБ Банком в Високий суд правосуддя Британських Віргінських островів (БВО) 23 травня. У ньому містилося прохання визнати рішення Міщанського суду Москви, який раніше встановив, що Тарута виступав поручителем за борговими зобов'язаннями перед ВТБ на загальну суму $ 30 млн. У документах також фігурує прізвище його російського компаньйона Олександра Катунина, за якого поручался Тарута.

27 травня суд Віргінських островів виніс рішення про заморожування активів Тарути і Катунина в юрисдикції островів і про розкриття ними інформації про інші активи. Відчуження перебувають на БВО активів вартістю трохи вище $ 30 млн кожного з відповідачів за рішенням суду буде неможливо. Під арешт потрапили належать Таруті вісім компаній, серед яких фігурують Українська гірничо-металургійна компанія, "Нові інженерні технології" і київський готель "Хаятт", "Енергомашспецсталь" і корпорація "Індустріальний союз Донбасу".

Також заморожені вісім компаній Катунина і його три банківські рахунки - два в кіпрських банках і один в швейцарському .

ВТБ кредитував ТОВ "Єнісейський фанерний комбінат" в 2008-2011 рр.  на $ 203,2 млн. Ініціатором та одним з інвесторів проекту виступав Катунін. Разом з Тарутою вони виступили поручителями по ряду кредитів для ТОВ на суму понад $ 30 млн. Зараз заборгованість за кредитами ВТБ без урахування штрафів і відсотків становить $ 181,3 млн.

Нагадаємо, раніше "Коммерсантъ" писав, що на Кіпрі суд заарештував частину активів губернатора Донецької області Сергія Тарути.