"Парашутисти з Києва" не будуть керувати в областях і районах, - Гройсман

Принцип децентралізації влади, що його буде покладено у змінену Конституцію, передбачає виборну владу на місцях і максимальні керівні функції на рівні громад

Про це в ефірі Еспресо.TV розповів віце-прем'єр-міністр України Володимир Гройсман.

За його словами, децентралізація влади передусім означає виборність керівників на місцях, а не призначення чиновників зі столиці.

"Це виборність влади, а не призначення парашутистів з Києва на роль керівників областей і районів", - зазначив він і наголосив, що повноваження щодо керівництва і розподілу коштів будуть передані від державних органів обраним.

"Ми говоримо про виконавчу владу й органи місцевого самоврядування. Ми відбудовуємо систему субседіальності. Коли на локальному рівні питання виникають, там і вирішуються. Мова йде, що за останні роки була централізована й узурпована влада. Тільки в Києві приймалися рішення, сільський голова мав на колінах просити центральну владу. Треба зробити так, як це відбувається в Європі, тобто владу обирають люди", - пояснив Гройсман.

За його словами, люди на місцях обиратимуть владу, яка матиме можливість реалізувати їхні потреби. А завдання держави полягатиме у забезпеченні обраних керівників "можливістю прийняття рішень і коштами".

Як наголосив віце-прем'єр, максимальні функції отримають громади: міста, селища і села, трохи менше функцій буде на рівні районів і ще менше на рівні областей, "оскільки вони матимуть менше компетенції".

"Точні розрахунки робимо сьогодні. До кінця місяця ми знатимемо, скільки відсотків податків залишатимуться в місцевих бюджетах", - зауважив Гройсман.

"Для нас буде важливо, щоб кожна область мала стратегію розвитку. Щодо ОДА – їх не буде, але будуть державні представництва: чи то префекти, чи то управи. Питання назви обговорюється", - додав віце-прем'єр.