Путін погодився на умови Visa та Mastercard щоб ті могли працювати в Росії

Володимир Путін схвалив домовленості уряду з міжнародними платіжними системами (МПС) про продовження роботи в Росії

Закон "Про національну платіжну систему" знову буде змінений. Звідти зникне конкретика про санкції до МПС за відключення російських банків і з'явиться - про обов'язок останніх створювати між собою межхостовие з'єднання для підстраховки від дій МПС, пише газета "Коммерсантъ".

Як розповіли кілька джерел газети на банківському ринку, в минулу середу президент Володимир Путін провів закриту нараду з урядом і ЦБ, в ході якого принципово схвалив чергову зміну закону "Про національну платіжну систему".

"З норм закону про забезпечувальні внесках в ЦБ для МПС буде прибрана вся конкретика про розмір депозитів, терміни їх перерахування, порядок списання штрафів з цих сум, це визначатиметься нормативним актом уряду за погодженням з ЦБ", - говорить один зі співрозмовників, знайомий з підсумками наради. Таким чином, схвалені на нараді поправки радикально змінюють ті, що були підписані зовсім недавно - 5 травня.

Нагадаємо, вимога до МПС розміщувати в ЦБ страхові депозити з'явилося в законі після того, як Visa і MasterCard перестали обслуговувати картки російських банків, що потрапили під санкції США (банк "Росія", СМП- банк та ін.).

З цих депозитів передбачалося компенсувати збиток у разі блокування операцій по картах. Враховуючи, що розмір потенційних внесків (майже $ 3 млрд для Visa і MasterCard) багаторазово перевершує виручку МПС в Росії, постало питання про доцільність їх подальшої присутності на російському ринку.