ФСБ не дозволяє українському консулу зустрітися із Сенцовим та рештою "кримських терористів"

Міністерство закордонних справ вимагає від Федеральної служби безпеки Росії дозволу на зустріч затриманих українців із консулом

Про це повідомив директор департаменту МЗС України Євген Перебийніс на брифінгу в Києві, передає Еспресо.TV з посиланням на Укрінформ.

"2 червня відбулася чергова телефонна розмова керівника консульського відділу Посольства України в РФ з представниками Слідчого управління ФСБ щодо організації зустрічі із затриманими українцями. Станом на сьогодні така зустріч все ще не відбулася", - сказав дипломат.

За словами Перебийноса, арештованих українців (Олега Сенцова, Олександра Кольченка, Олексія Чирнія та Геннадія Афанасьєва) вдалося відвідати представниками Громадської спостережної комісії Москви, яка здійснює контроль за забезпеченням прав людини в місцях примусового утримання. За інформацією комісії, стан здоров'я наших громадян задовільний, скарг на умови утримання вони не мають.

МЗС України направило МЗС РФ ноту з вимогою негайно звільнити Олега Сенцова і інших громадян України, затриманих співробітниками ФСБ РФ у Сімферополі. Українська сторона вважає підозри їх в підготовці терористичного акту абсурдними, безпідставними і юридично необґрунтованими. Відповіді від російської сторони із цього приводу поки немає.

Федеральна служба безпеки Росії в п'ятницю, 6 червня, планує пред'явити остаточне обвинувачення в тероризмі українському кінорежисерові Олегу Сенцову і його «подільникам».

Нагадаємо, ФСБ РФ заарештувала чотирьох кримчан: Олега Сенцова, Олександра Кольченка, Геннадія Афанасьєва і Олексія Чирнія. Як відомо, українського кінорежисера Сенцова, затриманого у Криму працівниками російської ФСБ 11 травня, звинувачують у організації теракту. Пізніше повідомлялося, що його та ще одного затриманого активіста Олександра Кольченка етапували до Москви. Фотографа, актора любительського театру Геннадія Афанасьєва ФСБ РФ затримала 9 травня в Сімферополі, а Олексій Чирній, за деякими даними, був затриманий після 27 травня. Поки невідомо, чи був він знайомий із першими трьома затриманими - ніхто із друзів Сенцова і Кольченка його не знає.