Урагани з жіночими іменами більш небезпечні - вчені

Урагани з жіночими іменами виявляються смертоносними, оскільки люди сприймають їх менш небезпечними у порівнянні з бурями, названимина іменами чоловіків

Про це свідчать результати спеціального дослідження, повідомляє Еспресо.TV з посиланням на The Daily Mail.

Американські вчені стверджують, що зміна імені потужного урагану з чоловічого Чарлі на жіноче Елоїза може втричі збільшити кількість жертв.

Аналіз наслідків ураганів за останні 60 років показав, що бурі, названі жіночими іменами, розглядаються як менш небезпечні. Через це вживається менше заходів для захисту і люди стають більш уразливими. 

Дослідження мало на меті показати небезпечні наслідки гендерних стереотипів. Вчені вказують, що іменування ураганів мають важливі наслідки для метеорологів, населення та політики

"Проблема в тому, що ім'я урагану не має нічого спільного з його потужністю. Імена присвоюються довільно, на основі підготовленого списку", - зазначив провідний автор дослідження, докторант з Університету Іллінойсу Кіджу Юнг.

В рамках дослідження вчені також вивчали реакцію людей на імена ураганів. Виявилось, що уявні урагани з іменами Олександра, Христина або Вікторія  люди оцінювали як менш потужні і загрозливі, ніж бурі з іменами Олександр, Крістофер і Віктор.

Цікаво, що метеорологи почали називати урагани жіночими іменами через непередбачуваний характер бурь. Давати їм чоловічі імена почали наприкінці 1970-х через підвищений інтерес суспільства до теми сексизму.